Helgrillad lax i folie med chiliglaze på Bluegaz Z2 Island gasolgrill tillsammans med sparris

Recept – Helgrillad lax i folie med chiliglaze

Recept av Sanna Ohlander, matkreatör
Vad är godare än smaken av grillad laxsida? Denna variant är med en lite hetare chiliglaze och tillagas i folie på grillen. Kan du få tag i honung smaksatt med chili blir det ännu godare men inget måste. Laxen passar fint som egen rätt med kokt nypotatis, sparris och citronsås men är även en perfekt del på en sommarbuffé.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 45 min)

  • 800 g lax
  • 1 citron
  • 3-4 msk honung (gärna smaksatt med chili)
  • 1/2 tsk chilipulver (om du vill ha en hetare glaze)
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3/4 dl vatten
  • Salt
  • Svartpeppar


    Citronsås

  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1 citron
  • Salt
  • Svartpeppar

Tillbehör: nypotatis, sparris, småtomater

Så gör du

  1. Blanda honungen med vatten, chili, chiliflakes och skal samt saft från citronen i en liten kastrull. Koka upp och låt puttra 5-6 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. Glazen tjocknar när den svalnar.
  2. Vik ett folieark dubbelt och med samma längd som laxsidan. Lägg laxen på foliet. Pensla med glaze. Salta och peppra. Tänd grillen och lägg folien med laxen på gallret. Stäng locket och tillaga laxen på medelvärme (ca 150°C) ca 20 minuter eller tills den är helt klar. Öppna locket efter halva tiden och pensla med mer glaze.
  3. När det är 10 minuter kvar för laxen kan du lägga in sparris och småtomater på grillgallret. Vänd efter 5 minuter. Blanda grekisk yoghurt med saft och skal från en citron. Smaka av med salt och peppar.

Servera laxen med kokt nypotatis, grillad sparris, småtomater och grekisk yoghurt.

Kvinna i sommarklänning grillar lax i folie med chiliglaze på Bluegaz Z2 Island gasolgrill
Penslar på chiliglaze på helgrillad lax i folie på Bluegaz Z2 Island gasolgrill
Helgrillad lax i folie på Bluegaz Z2 Island gasolgrill med chiliglaze vid sidan av

Helgrillad lax i folie på Bluegaz Z2 Island.

Vad är helgrillad lax i folie?

Helgrillad lax i folie innebär att laxen tillagas i ett foliepaket på grillen. Folien skyddar laxen från direkt eld och flammor, gör köttet extra saftigt och låter smaker som glaze, kryddor och örter tränga in ordentligt. Den jämnar också ut tillagningen och fungerar som ett mini-ångpaket som bevarar saft och aromer. Dessutom gör folien att rengöringen efter grillningen blir enklare, och du kan tillaga grönsaker eller potatis tillsammans med laxen för en komplett rätt. Denna metod är perfekt för smakrik, saftig lax med minimal risk att den bränns.

SE FLER GRILLRECEPT