Recept – Klassiska lussekatter bakade på grillen

Recept av Matbymonica, matkreatör
Under julstöket ska man inte glömma bort att man har en extra ugn stående i trädgården! Här gör vi en twist på julbaket och lägger lussekatterna på grillen. Resultatet är en rökigare smak och extra krispig botten. Perfekt till Lucia-firandet! 

Ingredienser – 30 st (tid: ca 2 h 30 min)

    Lussekatter:

  • 175 g mjölkfritt smör (eller vanligt smör)
  • 5 dl Barista havremjölk (eller vanlig mjölk)
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1,5-2 dl socker
  • 1 g saffran
  • 1 ägg
  • 1,5 liter mjöl
    Pensling:

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
    Garnering:

  • Russin

Så gör du

  1. Smält smör i en stekpanna på låg värme. Häll sedan i mjölken. Låt blandningen bli ljummen (fingervarmt, ca 37°).
  2. Lös upp jästen i lite av degspadet i en stor bunke. Tillsätt resten av degspadet samt salt, socker, saffran och ägg. 
  3. Tillsätt mjöl lite åt gången och arbeta in det i degen med maskin eller för hand tills degen släpper bunkens kant och blir lätt att arbeta med. 
  4. Strö över lite mjöl. Lägg degen på en bakduk och låt jäsa på en dragfri plats i ca 30 min. Under tiden, starta upp grillen (vid kolgrill kan det vara bra att tända den innan du börjar med degen).
  5. Efter jäsningen, vält upp degen på en mjölad bänk och knåda degen smidig.
  6. Baka ut ca 30 lussebullar och garnera med russin.
  7. Lägg sedan bullarna på ett bakplåtspapper och låt jäsa under handduk till dubbel storlek (ca 30 min).
  8. Vispa upp ett ägg och lite mjölk. Pensla bullarna.
  9. För över några av lussebullarna till en pizzasten.
  10. Lägg pizzastenen på grillen.
  11. Grädda på 225° i ca 10-15 min under stängt lock. Tänk på att rotera plåten då och då för en jämn gräddning.
  12. Upprepa tills alla lussebullar är färdiggrillade.

Servera med ett glas kall julmust eller en kopp varm choklad.

Penslar lussebullar med Bluegaz grillpensel.

Lussekatter grillas på Bluegaz Pizzasten.

SE FLER GRILLRECEPT