Grillade lussekatter
Portioner: 30 st | Tid: ca 2 h 30 min
Recept – Klassiska lussekatter bakade på grillen
Recept av Matbymonica, matkreatör
Under julstöket ska man inte glömma bort att man har en extra ugn stående i trädgården! Här gör vi en twist på julbaket och lägger lussekatterna på grillen. Resultatet är en rökigare smak och extra krispig botten. Perfekt till Lucia-firandet!
Ingredienser – 30 st (tid: ca 2 h 30 min)
- Lussekatter:
- 175 g mjölkfritt smör (eller vanligt smör)
- 5 dl Barista havremjölk (eller vanlig mjölk)
- 50 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 1,5-2 dl socker
- 1 g saffran
- 1 ägg
- 1,5 liter mjöl
- Pensling:
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- Garnering:
- Russin
Så gör du
- Smält smör i en stekpanna på låg värme. Häll sedan i mjölken. Låt blandningen bli ljummen (fingervarmt, ca 37°).
- Lös upp jästen i lite av degspadet i en stor bunke. Tillsätt resten av degspadet samt salt, socker, saffran och ägg.
- Tillsätt mjöl lite åt gången och arbeta in det i degen med maskin eller för hand tills degen släpper bunkens kant och blir lätt att arbeta med.
- Strö över lite mjöl. Lägg degen på en bakduk och låt jäsa på en dragfri plats i ca 30 min. Under tiden, starta upp grillen (vid kolgrill kan det vara bra att tända den innan du börjar med degen).
- Efter jäsningen, vält upp degen på en mjölad bänk och knåda degen smidig.
- Baka ut ca 30 lussebullar och garnera med russin.
- Lägg sedan bullarna på ett bakplåtspapper och låt jäsa under handduk till dubbel storlek (ca 30 min).
- Vispa upp ett ägg och lite mjölk. Pensla bullarna.
- För över några av lussebullarna till en pizzasten.
- Lägg pizzastenen på grillen.
- Grädda på 225° i ca 10-15 min under stängt lock. Tänk på att rotera plåten då och då för en jämn gräddning.
- Upprepa tills alla lussebullar är färdiggrillade.
Servera med ett glas kall julmust eller en kopp varm choklad.
Penslar lussebullar med Bluegaz grillpensel.
Lussekatter grillas på Bluegaz Pizzasten.