Grillad zucchini med vitlöksmarinad, fetaost eller i en grönsakswrap? Bluegaz har tagit fram nio smakrika kombinationer av zucchini på grillen du måste prova.
Zucchini är en grönsak som blir fantastiskt god på grillen och som är både nyttig och enkel att grilla. Den är dessutom väldigt lätt att variera och passar till flera maträtter. Pensla på en kryddblandning innan eller under grillningen för extra saftighet och smak. Kombinera sedan med något av mattipsen nedan. Beroende på hur du kombinerar zucchinin kan den bli perfekt som både sidorätt, tillbehör eller till och med som huvudrätt!
Räkna med ca 3 minuter per sida (förutsatt att skivorna är max 1 cm tjocka). Zucchinin ska vara mjuk och ha fina grillgränder, men inte vara bränd.
Zucchini går bra att grilla på grillgaller. En grillpanna kan dock användas för att grönsaksskivor inte ska slinka ner mellan gallret.
Grilla zucchini med perfekt resultat
- Förbered valfri marinad/kryddblandning i god tid innan
- Skär i jämna skivor eller strips (max 1 cm i diameter) så att de grillas jämnt igenom
- Pensla på ett tunt lager olivolja följt av ev. kryddblandning (det går också bra att göra detta under grillningen då zucchinin suger i sig marinaden i princip direkt)
- Sätt grillen på medium-hög värme och vänta tills den blir varm
- Lägg grönsaksskivorna på grillgallret, låt locket vara öppet
- Grilla på direkt värme på båda sidor tills de får färg och fina grillränder
- Redo att serveras!
1. Grillad zucchini – 3 olika marinader
Med en god marinad blir zucchinin alltid extra smakrik. Testa en av våra favoriter nedan!
- Vitlöksmarinad: Mixa vitlökspulver med lite olivolja, balsamvinäger, persilja, basilika, salt och peppar.
- Smör- och citronmarinad: Blanda ihop ca 30 g smör, 3 hackade vitlöksklyftor, 1 tsk italienska örter, saft från 1 citron och lite salt.
- Chilikryddblandning: Mixa lite flingsalt, 1 tsk chiliflakes och lite citronjuice.
2. Grillad zucchini och aubergine
Aubergine och zucchini är en perfekt sidorätt för en medelhavsinspirerad grillmåltid. Auberginen förbereds och grillas likadant som zucchinin, dvs. du skär den i centimetertjocka skivor och grillar på direkt värme tills du har en fin grillyta på båda sidorna. Kombinera sedan med någon av kryddblandningarna ovan för extra smak, så har du en supergod side dish!
3. Grillade zucchini-båtar med valfri röra
Gör dina egna zucchini-båtar! Börja med att skära den i båtformar och gröp ur det mesta av innehållet. Fyll sedan på med ditt val av röra – det kan t.ex. vara en smaskig skagenröra, räkröra eller något annat gott.
Toppa med riven cheddar- eller edamerost. Placera båtarna på grillgallret på låg värme med locket på, låt de värmas upp i några minuter tills osten har smält. Mumsigt värre!
4. Grillad zucchini-sallad med mozzarella
Snacka om en fräsch medelhavssallad! Skär upp mozzarellaost i centimetertjocka skivor och placera dem snyggt på en tallrik tillsammans med dina grillade zucchini-skivor. Drissla sedan över lite olivolja och krydda med salt och peppar. Voila, så har du en enkel och smakrik förrätt!
5. Grillad zucchini på spett
Grillspett passar som både som huvudrätt eller sidorätt! Förbered och skär upp zucchini, paprika, tomater, champinjoner och trä på dina grillspett. Vill du komplettera med protein (t.ex. kebab, kyckling eller tofu), rekommenderar vi att detta grillas på separata grillspett då grönsaker och kött behöver olika grilltider.
Pensla därefter på din kryddblandning på alla spetten. Grilla grönsaksspetten tills de får fin yta (ca 10 minuter) och köttet tills det är helt genomgrillat (ju mindre bitar desto snabbare går det). Sen är det bara att sätta ihop och avnjuta dina grillspett!
6. Grillad zucchini med halloumi
Vegetarisk grillning när den är som bäst! Ta en hel halloumibit och lägg på grillgallret tillsammans med dina zucchini-skivor. Grilla hela halloumibiten ca 5 minuter per långsida och 2 minuter per kortsida.
När halloumin är klar, skär upp den i fina skivor samtidigt som du förbereder en tallrik med valfri salladsvariant, körsbärstomater och hackad rödlök. För sedan över den grillade halloumin och zucchinin. Drissla över lite olivolja, pinjenötter och basilika. Nu har du en riktigt fräsch sallad!
7. Grillad zucchini med fetaost
Keep it simple och grilla zucchini i valfri marinad eller kryddblandning. När grillningen är klar, skär upp lite bitar av mumsig fetaost och toppa med citron, persilja, salt och peppar. Lika gott som det är enkelt!
8. Grillade veggies med fetaost i tortillawrap
En grönsakswrap är det ultimata mellanmålet och ännu godare blir det om grönsakerna legat på grillen! Skär upp zucchini, paprika, lök och andra favoritgrönsaker. Värm sedan upp en grillpanna på grillgallret, häll i lite olivolja och stek grönsakerna i några minuter på mediumvärme.
När grönsakerna börjar se klara ut, värm upp dina tortillabröd på gallret cirka 1 minut per sida. Häll sedan över din grönsaksmix på wrapsen och ta i lite i lite fetaost för extra smak. Mums mums mums!
9. Grillad zucchini – ät den som den är!
Då denna gurkliknande grönsak har en del smak i sig själv så går det minst lika bra att äta den precis som den är! Vid grillning kommer den lite söta smaken verkligen till sin rätt.
Bara se till att allt grillas igenom jämnt och att grillgallret är inoljat innan grillningen för att undvika att maten fastnar. På med lite havssalt, sen är det bara att servera!
FUN FACT
Visste du att även om zucchini ofta anses vara en grönsak klassificeras den botaniskt som en frukt?