Recept – Grillad tagliata, silverlök och sparris med gremolata

Recept av Natalie Wilhelmsson, matkreatör
Här helgrillas en god nötbit för att sedan skivas upp och läggas på en vacker bädd av ruccola och andra godsaker. Som tillbehör kör vi grillad silverlök och sparris toppad med en fräsch gremolata.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 30-45 min)

    Tagliata:

  • 500-600 g av valfri bit nötkött
  • 1 påse ruccola
  • 1 burk körbärstomater
  • Parmesan
  • Salt
  • Peppar
  • Balsamico
    Gremolata:

  • 1 stor knippe persilja
  • 3 vitlöksklyftor
  • Zest från en hel citron
  • 1/2 dl olivolja
  • Salt
    Övrigt:

  • 1 knippe sparris
  • Silverlök

Så gör du

  1. Börja med gremolatan. Hacka persiljan riktigt fint och skala och hacka vitlöken. Lägg i en skål och blanda ihop med olivolja, zesten från en hel citron och smaka av med lite salt. Låt stå så den får dra till sig.
  2. Filéa köttet och gnid in i salt och svartpeppar. 
  3. Dela silverlöken på mitten. 
  4. Trä sparrisen på ett spett för att grilla dem enklare och slippa att de åker ner mellan gallret.
  5. Tänd grillen och låt den komma upp i hög värme.
  6. Lägg på köttet, löken och sparrisen.
  7. Grilla på så köttet får fin yta och vänd efter behov. Använd stektermometer för att få rätt innertemperatur. Sikta på ca 58°. Det är medium. 
  8. Låt köttet vila innan du skär upp i skivor. Väntar du inte tillräckligt länge kommer köttsaften att “blöda” ut. 
  9. Lägg ut ruccola på en trevlig skärbräda. Lägg sedan upp köttet och körsbärstomater som du delar på mitten. Toppa med hyvlad parmesan och balsamico och ta eventuellt ett varv med salt- och pepparkvarnen. 
  10. Lägg upp sparrisen och silverlöken på en skärbräda. Ringla remolata över sparrisen och servera!

Bluegaz Z1 Gasolgrill på trädäck.

Tagliata, sparris och silverlök grillas på Bluegaz Z1 Gasolgrill.

SE FLER GRILLRECEPT