Grillad tagliata, ruccola, parmesan och körsbärstomater på rund skärbricka bredvid skärbräda med grillad sparris och silverlök

Recept – Grillad tagliata, silverlök och sparris med gremolata

Recept av Natalie Wilhelmsson, matkreatör
Här helgrillas en god nötbit för att sedan skivas upp och läggas på en vacker bädd av ruccola och andra godsaker. Som tillbehör kör vi grillad silverlök och sparris toppad med en fräsch gremolata.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 30-45 min)

    Tagliata:

  • 500-600 g av valfri bit nötkött
  • 1 påse ruccola
  • 1 burk körbärstomater
  • Parmesan
  • Salt
  • Peppar
  • Balsamico
    Gremolata:

  • 1 stor knippe persilja
  • 3 vitlöksklyftor
  • Zest från en hel citron
  • 1/2 dl olivolja
  • Salt
    Övrigt:

  • 1 knippe sparris
  • Silverlök

Så gör du

  1. Börja med gremolatan. Hacka persiljan riktigt fint och skala och hacka vitlöken. Lägg i en skål och blanda ihop med olivolja, zesten från en hel citron och smaka av med lite salt. Låt stå så den får dra till sig.
  2. Filéa köttet och gnid in i salt och svartpeppar. 
  3. Dela silverlöken på mitten. 
  4. Trä sparrisen på ett spett för att grilla dem enklare och slippa att de åker ner mellan gallret.
  5. Tänd grillen och låt den komma upp i hög värme.
  6. Lägg på köttet, löken och sparrisen.
  7. Grilla på så köttet får fin yta och vänd efter behov. Använd stektermometer för att få rätt innertemperatur. Sikta på ca 58°. Det är medium. 
  8. Låt köttet vila innan du skär upp i skivor. Väntar du inte tillräckligt länge kommer köttsaften att “blöda” ut. 
  9. Lägg ut ruccola på en trevlig skärbräda. Lägg sedan upp köttet och körsbärstomater som du delar på mitten. Toppa med hyvlad parmesan och balsamico och ta eventuellt ett varv med salt- och pepparkvarnen. 
  10. Lägg upp sparrisen och silverlöken på en skärbräda. Ringla remolata över sparrisen och servera!
Bluegaz Z1 Gasolgrill på trädäck

Bluegaz Z1 Gasolgrill på trädäck.

Tagliata, sparris och silverlök grillas på Bluegaz Z1 Gasolgrill

Tagliata, sparris och silverlök grillas på Bluegaz Z1 Gasolgrill.

Vad är tagliata?

Tagliata är en italiensk maträtt som består av tunt skivad, grillad eller stekt biff, ofta serverad på en salladsbädd och toppad med olivolja, rucola och parmesan. Namnet kommer från italienskans tagliare, som betyder “skiva”, vilket beskriver hur köttet alltid skivas innan servering. Tagliata görs vanligtvis på mör biff som entrecôte eller ryggbiff, vilket ger saftigt och smakrikt kött. Rätten är enkel men elegant, och passar perfekt som både huvudrätt och del av en italiensk middag.

SE FLER GRILLRECEPT