Recept – Grillad entrecôte med örtpotatis och snabblagad bearnaise
Recept av Sanna Ohlander, matkreatör
Krydda entrecôtebitar med en rökig rub och marinera kokt potatis med härliga örter. Medan allt ligger på grillen slänger du enkelt ihop den här snabbvarianten av bearnaisesås och serverar till!
Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 50 min)
- 1 kg potatis, gärna små
- 1/2 kruka timjan
- 1/2 kruka persilja
- 0,5 dl oliv- eller rapsolja
- 1 tsk honung
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 squash
- 600 g entrecôte, i skivor
- 2 krm cayennepeppar
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk timjan
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Snabblagad bearnaise: - 2 dl majonnäs
- 1 msk dijonsenap
- 1,5 msk hackade dragonblad i vinäger
- Vinäger från dragonbladen
- Ev. lite salt
Så gör du
- Borsta potatisarna och koka i lättsaltat vatten ca 10 minuter. De ska inte bli helt färdiga. Finhacka timjan och persilja. Blanda med olja, honung, salt och peppar. Blanda 3/4 med de kokta potatisarna. Lägg potatisen i en grillkorg eller ugnsfast form. Grilla ca 10 minuter eller tills de fått fin färg runt om.
- Skiva squash i 3 mm avlånga skivor. Pensla med resten av örtoljan. Grilla direkt på gallret tills alla skivor fått fin färg på båda sidor.
- Torka av entrecoteskivorna och lägg på ett fat. Blanda cayennepeppar, paprikapulver, vitlökspulver, timjan, salt och peppar. Gnid in kryddblandningen på köttbitarna. Grilla köttet 2-3 minuter per sida. Låt vila ca fem minuter innan servering.
- Blanda majonnäs med senap och dragonblad. Smaka av med vinägern från dragonbladen samt ev. lite salt.
Servera grillad entrecôte med örtpotatis, squash och bearnaise.
Grillar entrecôte, örtpotatis och skivad squash på Bluegaz Z5.
Vad är entrecôte?
Entrecôte är en av de mest uppskattade biffarna inom både fransk och internationell kökstradition. Namnet kommer från franskan och betyder bokstavligen ”mellan revbenen”, vilket syftar på att köttet skärs från området mellan revben 6 och 12.
Detta snitt tas från muskeln longissimus dorsi, som är en lång ryggmuskel som går längs djurets ryggrad. Köttet är välmarmorerat med fett, vilket ger en saftig och smakrik biff med en fin balans mellan textur och mört kött.
Entrecôte är en benfri variant av rib-eye och är särskilt populär för sin rika smak och mörhet. Den passar utmärkt att grilla, steka eller tillaga i ugn. För bästa resultat rekommenderas en innertemperatur på cirka 55–60 °C för medium rare, vilket ger en saftig och rosa biff.