Grillad frukt med glass, marshmallow- och jordgubbsspett, eller kladdkaka på grillen? Bluegaz har tagit fram tio riktiga goda desserter som du bara måste testa.
Avsluta middagen med en efterätt på grillen! Att grilla efterrätt har flera fördelar. Du slipper förvärma ugnen och kan vara kvar utomhus med ditt sällskap medan du tillagar maten. Värmen från grillen gör också att tillagningen går väldigt snabbt samtidigt som den ger en unikt rökig smak. Dessutom kan vi i princip garantera att ditt sällskap kommer att uppskatta en dessert som har försetts med snygga grillränder!
Grilla efterrätt – 2 tips för perfekt resultat
- Om du lägger frukt på grillen, pensla alltid på med lite olivolja eller smält smör innan du börjar grilla. På så vis undviker du att maten fastnar på grillgallret eller bränns.
- Var inte rädd för att grilla annat än frukt till dessert! Använd grillen som en ugn genom att placera maten du ska grilla på indirekt värme, dvs. på den svalare sidan av grillen och inte direkt ovanför värmekällan. Detta gör att maten grillas jämnt utan att riskera att det bränns vid.
1. Grillade marshmallow- och jordgubbsspett med chokladsås
Marshmallows är inte bara ett lägereldssnacks utan funkar också perfekt som en grillad dessert. Trä på jordgubbar och marshmallows på så många grillspett du vill ha och grilla sedan på låg värme tills marshmallowsen börjar få en gyllene färg (glöm inte att vända på spetten då och då).
Servera med chokladsås eller kolasås som du värmer upp på grillen. Enkelt och riktigt gott!
2. Kladdkaka på grillen
Du har väl inte missat Bluegaz helt underbara recept på grillad kladdkaka med jordnötter?
Rör ihop en jämn smet och häll över i en smörad form med löstagbar kant (ca 22-24 cm). Sätt formen på grillen med stängt lock och låt bakas ca 20-25 minuter på 175°C.
Servera kladdkakan med finhackade jordnötter, riven choklad, bär samt glass eller grädde.
3. Grillade päron med vaniljglass och honung
Röken från grillen tar fram päronens naturliga sötma på ett helt underbart sätt! Börja med att skära päronen i halvor och skopa ut kärnorna. Pensla sedan på lite olja och lägg halvorna på grillgallret.
Grilla på medium-hög värme tills päronen får fina grillränder (tar cirka 10 minuter) och glöm inte att grilla båda sidor. När päronen är klara, lägg i en skopa vaniljglass i varje halva. Voilà, så har du en supermumsig grillad efterrätt!
4. Grillad nutellapizza
Köp färdig smördeg och kombinera med nutella för en riktigt smaskig efterrätt på grillen!
Börja med att rulla ut degen på en plancha och forma till en rund eller rektangulär form. Glöm inte att olja planchan lätt innan så att det är enkelt att lyfta av pizzan. Starta grillen och justera värmen så att du får en direkt och en indirekt värmezon.
När grillen blivit varm, placera planchan på den indirekta värmezonen och låt grilla tills smördegen börjar se klar ut. Vänd på degen då och då och håll koll så att den inte bränns vid. När degen är klar, bre på nutella och lägg på valfria toppings. Vad sägs till exempel om skivad banan och krossade hasselnötter? Mums!
5. Grillad persika med vaniljglass och karamellsås
En annan frukt som gör sig riktigt bra på grillen är grillad persika. Börja med att dela persikorna på hälften och pensla över dem med lite olivolja eller smält smör. Grilla på medium-värme ca 4-5 minuter per sida.
Persikorna är klara när de har blivit mjuka (men utan att falla isär) samt har distinkta grillränder. Servera med vaniljglass och karamellsås!
6. Grillad ananas med honung
Grillning gör ananasen både mjukare i konsistensen och sötare i smaken. Börja med att skära bort skalet på ananasen och skär upp i cirka 1 cm tjocka skivor. Grilla ananasen på medium-värme i cirka 2-3 minuter per sida eller tills ananas-skivorna börjar se gyllenebruna ut.
Blanda under tiden ihop 3 teskedar honung med lite kanel. När ananasen är klar, lägg över på en tallrik och drissla över honungsblandningen. Kombinera med glass eller ät som det är. Galet gott!
7. Grillad pavlova
Pavlova är en helt magisk grillad efterrätt som är svår att inte tycka om! Marängsmeten grillas på en grillplancha med bakplåtspapper under på ca 150°C i åtminstone en timme med stängt lock. Efteråt ska marängbottnen svalna i åtminstone en halvtimme innan du toppar med valfria grillade frukter.
Vårt veganska pavlova-recept serveras med lemoncurd, grillade persikor, hallon, passionsfrukt, hallonsås, myntablad och florsocker.
8. Grillade fruktspett med fetaost
Grilla fruktspett med ananas och vattenmelon för en lätt och fräsch efterrätt! Vattenmelon och ananas är jättegott på egen hand men vid grillning karamelliseras sockret vilket gör frukterna extra goda.
Börja med att skära bort skalet på ananasen och vattenmelonen och skär dem sedan i 3-5 cm tjocka skivor som du trär på grillspett. Pensla med olja. Grilla på medium-hög värme tills frukten börjar mjukna och bli lite brun. Räkna med cirka 10-12 minuter. Kombinera med fetaost och njut!
9. Smores på grillen
Kan det bli godare än smores på grillen?
Sätt grillen på medium till hög värme. Preppa dina smores genom att lägg en bit choklad och en marshmallow på ett kex och toppa med ett kex till. Linda sedan in varje smore i en bit folie. Upprepa tills du har så många smores som du vill ha.
Placera foliepaketen på grillgallret och grilla cirka 4-5 minuter tills chokladen har smält. En perfekt grillad efterrätt!
Läs vårt recept här för tre varianter av smores du måste testa!
10. Grillad banan med choklad
Banan på grillen är en solklar favorit och kan göras på många olika sätt. Testa att lämna kvar skalet på bananerna och skär en skåra längs med mitten och fyll med choklad.
Grilla bananerna tills chokladen är helt smält och servera detta med en skopa glass samt krossad choklad, hasselnötter eller varför inte lite färska bär? Denna grillade dessert kommer definitivt att uppskattas!