Recept – Grillad fläskfilé balsamico med kantareller i tryffelsky

Recept av Enkel mat hemma, matkreatör
Grillad fläskfilé som blir galet god i en marinad av balsamvinäger, vitlök och honung. Till detta en härlig mix av grillade kantareller, fläsk och äpple som fått bada i tryffelsky.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 1 h)

  • 600 g fläskfilé/fläskytterfilé
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 msk flytande honung
  • 1/2 msk smör eller olja att steka i
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • Flingsalt och svartpeppar att strö över
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 1 syrligt äpple
  • 200 g rensade kantareller
  • 2 tsk tryffelolja
  • 1 påse ruccola à 70 g

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skala och finhacka vitlök. Lägg i en kastrull och låt koka ihop med balsamvinäger, honung, salt och peppar i ca 3 minuter.
  3. Putsa fläskfilén fri från hinnor.
  4. Bryn fläskfilén runt om på ett stekbord eller panna på grillen i smör eller olja. Salta, peppra och pensla på lite sås.
  5. När köttet fått fin yta, för över det till en ugnssäker form och stek i ugn i ca 20-25 minuter tills innertemperaturen har nått ca 67°.
  6. Fintärna fläsk och äpple.
  7. Placera fläsk och kantareller på ett stekbord eller panna på grillen. Steks till det blir knaprigt och låt rinna av på papper. Blanda sedan ner äpple, tryffelolja och ruccola.
  8. Skiva upp fläskfilén och ringla över såsen. Toppa med tryffelkantarellerna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Servera med potatisgratäng.

SE FLER GRILLRECEPT