Grilla på jul och nyår: Bluegaz bästa tips

Lussekatter på skärbräda på en mörk duk

Grilla på julen

Snön faller, julgranen lyser i vackra färger, hårda klappar under granen och… Ett julbord fullt av grillränder! Att grilla julmaten är verkligen ett härligt nöje som borde provas. I denna artikel får du flera olika tips på julmat du kan grilla till årets mysigaste högtid.

Men kan man verkligen grilla julmaten? Ja! De flesta av julens bästa recept kan faktiskt grillas och ger en mer smakrik och unik touch till julbordet. Det går alldeles utmärkt att grilla flera saker samtidigt, eller så kan du välja att fokusera på något större som att grilla lax eller att röka en hel skinka. Vi på Bluegaz tycker verkligen grillning är något som kan och bör göras året runt, oavsett årstid eller högtid! Läs hela vår guide och bästa tips på vintergrillning här.

Med en sizzleburner eller kokplatta kan du njuta av glögg samtidigt som ni grillar!

Grilla julskinka på gasolgrillen

Istället för att koka julskinkan så är det värt att testa att grilla julskinkan på gasolgrillen i år. Att röka eller grilla julskinka på grillen är fullt möjligt och inte särskilt komplicerat. För att kunna röka julskinkan på gasolgrillen krävs det dock en röklåda och rökspån för att kunna få till den där härligt rökta smaken. Läs hela vår guide om hur du förvandlar din grill till en rök här.

Så gör du: Lägg julskinkan på en grillpanna eller grillbricka på grillgallret, för att skydda grillen från eventuellt fett som droppar ner. OBS För att röka skinkan på gasolgrillen så bör man alltid först börja med att blötlägga rökspånen, dessa bör ligga i minst en timme. Du kan även välja att smörja in den i en rub innan du lägger den på grillen.

  1. Sätt grillen på ca 150 grader, julskinkan bör grillas med indirekt grillning. Läs skillnaden mellan indirekt och direkt grillning här. 

2. Grilla under stängt lock i ca tre timmar, skinkan är klar när innertemperaturen är runt 65 grader.3. När julskinkan grillats klart bör den svalna i ca 30 min innan den griljeras, för att sedan grilla den igen på hög värme (ca 250 grader). Det är såhär julskinkan får sitt härligt knapriga skal. Kyl sedan ner skinkan direkt för längre hållbarhet och för att säkerställa att griljeringen håller sig fast och inte ramlar av skinkan innan julafton.

Fixa härliga grillränder på prinskorvarna och köttbullarna i år.

Grilla brysselkål

Kokt brysselkål är kanske inte den mest spännande rätten på julbordet, men det finns saker du kan göra för att göra den mer eftertraktad!. Vi rekommenderar att du ska grilla brysselkål på spett! Mumsigt, härligt, färgglatt och snyggt på julbordet.

Så gör du för att grilla brysselkål: Koka brysselkålen några minuter innan dessa träs på en spett. Pensla på en mix av olivolja, pressad vitlök, salt och peppar som blandas ihop i en skål innan brysselkålen grillas, det går ganska snabbt på gasolgrillen så håll uppsikt! När de fått fina grillränder kan de tas av grillen eller läggas på varmhållningshyllan. Gott, snyggt och perfekt för julbordet.

Grilla lax till julbordet

Lax på julen är ett måste. Att grilla lax höjer verkligen nivån på smakerna, samtidigt som det gör julen lite mer festlig.

Så gör du för att grilla en hel laxsida på gasolgrillen: Börja med att vika ett folieark dubbelt som har samma längd som laxsidan. Lägg sedan laxen ovanpå foliet. Pensla med valfri glaze. Tänd gasolgrillen och lägg folien med laxsidan på gallret. Stäng sedan locket och grilla laxen på medelvärme i ca 150 grader. Efter 20 minuter på grillen är den helt klar. Öppna locket efter att halva tiden gått och pensla på mer glaze. När det är 10 minuter kvar för laxen är det bra att ta tillfället i akt och lägga på spett med brysselkål eller liknande grönsaker på grillgallret.

Se hela vårt recept på grillad laxsida med chiliglaze här.

Grillade lussekatter 

Att grilla lussekatter är något alla måste prova! Njut av en helt annat typ av nybakad, fluffig och saftig lussekatt som du Att grilla lussekatter är något alla måste prova! Här får du njuta av en helt ny nivå av nybakad, fluffig och saftig lussekatt! Denna grillade variant är mjuk på insidan och söt och sockrig på utsidan.

Grillad lussekatt går enkelt och snabbt. Börja med att baka en vanlig lussedeg och kavla ut det till platta längder som sedan rullas runt en grillspett, använd gärna dubbla grillspett om möjligheten finns. Lusselängderna grillas i gasolgrillen eller kolgrillen tills de fått färg, pensla sedan direkt med smör/margarin och rulla i strösocker. Dra av en bit och ät direkt från pinnen. Mums!

Se hela videon hur du grillar lussekatter från vår instagram här.

Härligt varma och nygrillade lussekatter är en garanterad succé.

Grillat till nyår – Våra bästa recept

Vad är planen för nyår? Grillning såklart! Att grilla på nyår är också något vi verkligen rekommenderar på Bluegaz. Det är en aktivitet som är annorlunda, mysig och som garanterat blir uppskattad. Det är även härligt att slippa känna pressen över att slita i köket i flera timmar, bara sätt på gasolgrillen och fixa en god måltid enkelt och snabbt! Dessutom höjs nivån på maten som serveras, för hur lyxigt är det inte med grillat kött på årets festligaste dag? För en riktigt lyckad nyårsafton rekommenderar vi våra allra glammigaste recept;

Grillad tonfisk i en skål på en bädd av coleslaw

Glöm inte efterrätten:

Med dessa tips hoppas vi att du får en riktigt mysig jul och nyår med massa gott från grillen. Glöm inte att kolla in fler av våra recept här.