Med ditt paellaset kan du inte bara grilla smarrig paella utomhus, det finns massor av andra goda maträtter du måste testa!

Njut av att laga mustiga grytor, pastarätter eller varför inte grilla hela frukosten på en och samma panna? En stor och bastant panna utomhus är en riktig guldgruva för den som älskar att testa nya spännande måltider. Läs vidare och inspireras av de många läckra rätter som kan grillas på ett paellaset.

Pannkakor med salami, ruccola, rödlök, tomat och crême fraiche på träskärbräda

1. Pannkakor

Att stå ute på terrassen med en kopp kaffe i handen och börja dagen med att steka pannkakor är oslagbart. På en paellapanna kan du välja mellan att göra en stor pannkaka eller små plättar samtidigt.

Servera med traditionella tillbehör som sylt, grädde och bär eller varför inte avnjuta pannkakorna med tillbehör som skinka, crême fraiche och ost? Här har våra vänner på Kastrull & vinglas skapat ljuvliga crêpes på sitt paellaset från Bluegaz. Toppade med salami, ruccola, rödlök, tomat och crême fraiche.

English breakfast med korv, bacon, bönor, och kaffe på träbord

2. Frukost

Att laga frukost utomhus är väldigt lyxigt. Imponera på familjen, vännerna och inte minst på dig själv med grilla korv, ägg, pannkakor och bacon – allt i en och samma panna.

Utgå ifrån en klassisk English Breakfast genom att först lägga baconskivor i pannan, sedan korv och eventuellt även steka bönor i tomatsås i pannan. Knäck sedan i ägg och placera små körsbärstomater i pannan. Sist men inte minst kan du steka brödet i pannan för en härligt krispig yta.

Pad thai i vit tallrik med pinnar

3. Pad thai

Pad thai är en älskad rätt av många och perfekt till större fester och samlingar. Det blir extra roligt att tillaga det utomhus när alla kan följa förloppet och se hur rätten tar sig. Var inte rädd för att göra för mycket; Resterna blir en matlåda i världsklass.

Börja med att steka räkorna så att de får färg och dra dem sedan till utkanten av paellapannan. Stek sedan alla förhackade ingredienser; lök, morötter, nötter och tofu. När grönsakerna mjuknat tillsätts förkokta nudlar och kryddor för att få stekyta innan allt rörs ihop och dras till kanterna. Stek sedan ett ägg i mitten som blandas ihop med allt innan gasolen stängs av. Toppa med sesamfrön och eventuellt koriander och lime. Vackert för ögat och riktigt gott.

Paellapanna med gryta på vita bönor och tomatsås med persilja

4. Grytor och risotto

Att använda sin paellapanna till grytor är perfekt när du vill ha en krispig bas, som ger mer konsistens i grytan. Biff stroganoff, kycklinggryta, lövbiffsgryta, fiskgryta och självklart risotto gör sig väldigt bra i en paellapanna.

Att fixa en gryta på paellasetet passar sig bra under de flesta årstider; På sommaren kan du njuta av matlagningen ute i det fina vädret och dessutom slippa få matos inomhus. På vintern är det härligt att värma sig runt pannan. Tänk även på att ställa ditt paellaset på en vindstilla plats under vinterns blåsigare dagar.

Grillad smashed burger med smält ost

5. Smashed burger

Få saker är så gott som en grillad smashed burger. Den saftiga, krispiga konsistensen i kombination med det mjuka hamburgerbrödet ger en magisk textur och smak. Tänk på att använda grillhandskar när de smashas på paellasetet, och använd ett bra smashjärn.

Langos på skärbräda med vitlök och ost ovanpå

6. Langos

Att göra mumsig langos hemma – vilken dröm! Detta är en rätt som kräver mycket fritering, vilket gör det perfekt att laga utomhus på ett paellaset.

Degen blandas enkelt ihop med jäst, vatten, riven potatis, mjöl och salt. Fritera bröden i en till två minuter per sida och lägg upp dem i hushållspapper. Ät på traditionellt vis med vitlökssmör, crème fraiche och riven ost eller gör en smarrig svennelangos med räkor, rom och gräslök.

Stekt tunnbröd på mörk träskärbräda

7. Stekt bröd

Det finns olika typer av bröd som kan tillagas i en panna utomhus. Testa att göra enkelt stekpannebröd genom att blanda smör, vetemjöl, bakpulver, salt och mjölk. Rulla till degbollar och kavla ut dem innan de steks i paellapannan. Du får ett färskt och mjukt bröd som görs snabbt.

Ett annat alternativ är stekt tunnbröd, där degen kavlas ut ännu mer och då steks snabbare.

Schnitzlar steks i stekpanna

8. Schnitzel

Schnitzel är perfekt lämpad för paellasetet. Traditionell schnitzel tillagas med skivor av kalvkött som bankas tunt och vänds i mjöl, vispat ägg och till slut i ströbröd. Lägg dem i paellapannan och stek tills de är gyllenbruna på båda sidorna. Medan schnitzeln steks är det en god idé att använda ytan för att fixa råstekt potatis och grilla andra passande tillbehör som kapris eller svamp.

Bonustips: Det är enkelt att byta ut köttet mot färdigköpt vegoshnitzel, panerad tofu eller quornfiléer.

Pytt i panna med cornichons och ägg

9. Pytt i panna

En pytt i panna blir verkligen extra god när den tillagas utomhus. Det är även en rätt som kräver mycket plats och därför är en paellapanna ett ultimat redskap.

Pytt i panna slängs ihop med det som finns hemma; hacka upp morötter, potatis, gul lök, röd lök, sötpotatis, korv, skinka, köttbullar. Det är även smart att koka grönsakerna innan de steks för att spara tid. När pytten fått fin färg i paellapannan är det extra läckert att skapa plats i mitten av pannan för att steka några ägg som placeras ovanpå pytten. Toppa med persilja – klockrent!

Råraka med creme fraiche och orange kaviar med citron på en skärbräda

10. Råraka

Råraka med crême fraiche, rom, rödlök och dill är en älskad klassiker. En rätt som är lättlagad och alltid uppskattad som förrätt till både vardags och under mer festliga tillfällen. Dessutom kan du förbereda den på en paellapanna utomhus samtidigt som du steker annan mat.

För att rårakan inte ska bli alltför ogrillad på insidan föreslår vi att steka den på utkanten av paellapannan ett tag innan, så att den blir genomstekt. Flytta sedan den till mitten för att få till krispigheten innan den serveras.

SE MER GRILLINSPIRATION