Servering av Jamaican Jerk-marinerade revben med mango- och bönsalsa

Recept – Jamaican Jerk-marinerade revben med mango- och bönsalsa

Recept av Sanna Ohlander, matkreatör
Bjud på Jamaica-inspirerade revben med en härlig mangosalsa! Marinera gärna revbenen över natten för extra god smak och låt de sedan tillagas under lång tid på låg värme. Då trillar köttet av benen och blir riktigt goda!

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 2 h plus tid för marinering)

  • 1 1/2 kg tunna revben
  • 2 majskolvar

    Jamaican Jerk-marinad
  • 1 rödlök
  • 6 vitlöksklyftor
  • 5 salladslökar
  • 100 g mango
  • 3-4 chili (beroende på hur stark du vill ha marinaden)
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk soja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk färsk ingefära
  • 2 msk hela kryddpeppar
  • 2 msk brunt socker
  • 1 tsk malen muskot
  • 2 msk rapsolja
  • 5 kvistar färsk timjan
  • Saft från 1 lime

Mango- och bönsalsa

  • 250 g mango
  • 2 burkar svarta bönor à 380 g
  • 1 röd paprika
  • 1 bunt salladslök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk färsk ingefära
  • 1 lime
  • Salt

Så gör du

  1. Mixa alla ingredienser till marinaden med en stavmixer, smaka av med salt och peppar. Lägg revbenen i en form med hög kant. Häll på marinaden och täck med plastfolie. Låt stå några timmar eller helst över natten.
  2. Finhacka mangon. Strimla salladslöken. Skär paprikan i små bitar. Blanda i en skål tillsammans med svarta bönor. Gör en dressing av skal samt saft från lime tillsammans med pressad vitlök, färskriven ingefära och chiliflakes. Smaka av med salt. Blanda dressingen med grönsakerna och bönorna. Låt stå.
  3. Sätt på grillen och få upp den till en värme på ca 130°C. Lägg revbenen på grillgallret och stäng locket. Grilla ca 1-2 timmar. Vänd på revbenen lite då och då. Revbenen är klara när köttet mellan benen är helt mjukt. Täck eventuellt revbenen med folie så att de inte får för mycket färg för fort. Avsluta med att öppna locket, höj värmen och grilla på revbenen så de får en fin yta.
  4. Har du förkokt majs lägger du på dessa på slutet och grillar tills de är varma och fått lite yta. Med färsk majs kan du förkoka och sedan lägga de på grillen några minuter för att få färg och en härlig yta.

Servera revbenen med salsa, majs och en bit gott bröd. Har du över marinaden är den god att ha som dippa till.

Grillar Jamaican Jerk-marinerade revben och majs på Bluegaz Z1 gasolgrill

Grillning av Jamaican Jerk-revben och majs på Bluegaz Z1.

Vad är Jamaican Jerk?

Jamaican Jerk är en karibisk kryddblandning och grilltradition från Jamaica – känd för sin intensiva hetta, djupa kryddighet och rökiga ton. Jerk kan användas både som torr rub eller marinad. Basen består ofta av kryddpeppar, chili, kanel och muskot, men den kan även innehålla kryddnejlika, lök, timjan och/eller vitlök.
 
Jerk har sitt ursprung hos Jamaicas ursprungsbefolkning, arawakindianerna, som använde tekniken för att marinera och tillaga kött över kol och med trä från kryddpepparträdet. Traditionellt används jerk till grillat svin eller get, men den passar även bra till kyckling, oxkött, korv och fisk.
 
I det här receptet använder vi en modern variant av Jamaican Jerk-marinad med mango, ingefära, lime och soja.

SE FLER GRILLRECEPT