Recept – Paella med kyckling och chorizo

Recept av Nattismat
En favorit att bjuda hela sällskapet på! En riktigt god och saftig paella med kyckling och chorizo är omtyckt av både vänner och familj. Att laga paella tillsammans är socialt och trevligt, men paella är trots det en rätt som sköter sig väl själv. Du slipper hålla stenkoll utan kan låta den puttra i pannan medan du gör annat. Denna rätt är även bra för de som inte är ett stort fan av skaldjur men fortfarande vill njuta av en god paella. Komplettera med det mest mjuka och perfekta brytbrödet som är både vackert och gott till. 

Ingredienser för 4-6 portioner (tid: ca 60 min)

  • Olivolja till stekning
  • 2 solovitlök
  • 1 stor gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 2 kycklingfiléer (går även bra med kycklinglårfilé eller kycklingben, räkna med 2 ben per person) 
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater eller motsvarande mängd färska tomater
  • 200 g färsk chorizo
  • 1 msk rökt paprikapulver 
  • 1 färsk röd chili
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 1-2 förpackningar saffran (á 0.5 g)
  • 3 dl vitt vin
  • Vatten
  • 3 dl rundkornigt ris (Carnaroli eller Arborio)
  • Salt och peppar
  • 200 g frysta haricots verts

    Brytbröd:

  • 25 g färsk jäst
  • 2 dl rumsvarmt vatten
  • 0.5 dl olivolja
  • Knappt 1 tsk salt
  • Ca 6 dl vetemjöl
  • Pensling 1 ägg

Tillbehör: Nybakat bröd, finhackad persilja, citronklyftor

Så gör du

  1. Rostad paprika: Börja med att förbereda den rostade paprikan. Sätt ugnen på 225 grader grill. Dela paprikorna, ta ur kärnhuset och lägg med skalet uppåt i en oljad ugnsfast form. Rosta i övre delen av ugnen i ca 20 min eller tills skalet börjar bli svart. Låt svalna och skala bort det svarta och hacka i mindre bitar. Lägg åt sidan så länge.
  2. Paella: Finhacka gul lök och vitlök. Skiva chorizon och tärna kycklingen i stora bitar. Hetta upp paellapannan och häll i olivolja. Lägg i lök och vitlök, fräs på medelvärme tills de börjar svettas och mjukna. Lägg i tomatpuré, rökt paprikapulver, finhackad chili, saffran, chorizon och kycklingbitarna. Fräs runt tills kycklingen och chorizon fått färg.
    Häll på vinet och låt koka några minuter. Häll på krossade tomater (eller färska, hackade tomater), vatten och smula ner buljongtärningarna, häll i riset och rör försiktigt om. Gör ett lock av bakplåtspapper och lägg på paellan. Låt sjuda ca 15-20 minuter eller tills riset är mjukt. Dela haricots verts i mindre bitar och lägg i. Låt sjuda tills de är genomkokta. Smaka av med salt och peppar. Strö över grillad paprika och servera med nybakat bröd, citronklyftor och färsk persilja.I detta recept användes paellapanna 46 cm.

  3. Brytbröd: Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Häll i olivolja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper från kanterna. Ha i mer mjöl om det behövs. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 h. Stjälp upp degen på arbetsyta och dela i 10 bitar. Runddriv dem och lägg i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Täck med plastfolie och jäs i 30 minuter. Pensla försiktigt med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader över- och undervärme eller 180 grader varmluftsugn, ca 30 minuter eller tills den fått fin färg och innertemperatur 96 grader. Låt svalna på galler. 

SE FLER GRILLRECEPT