Att grilla med kolgrill är inte riktigt lika enkelt som med gasolgrill utan kräver lite mer bemästring. När du väl har fått in vanan är det dock hur lätt som helst! I vår guide lär du dig hur du använder en kolgrill steg för steg.
- GRILLFÖRBEREDELSER
Var ute i god tidVar ute i god tid när du ska använda kolgrillen. Beroende på vilken metod du använder kan det ta upp till ca 30 min att få perfekt glöd.
- Rengör grillen
Börja med att tömma eventuella askrester. Rengör därefter grillgallret med en bra grillborste för att bli av med gamla matrester eller rost. Vi rekommenderar vår multifunktionella 3-i-1 grillgallerborste. Ett annat alternativ är att rengöra gallret när det har blivit varmt eller efter att du har grillat klart då värmen gör det lättare att få bort smutsen.
- Lägg ut grillkolen
Placera grillkolen eller briketterna så som du vill ha dem. Beroende på om du kör direkt eller indirekt grillning eller en kombination ska kolen spridas ut på olika sätt.
Exakt hur mycket grillkol eller briketter du ska använda beror på vad du ska grilla. Om du ska grilla snabblagad mat såsom hamburgare, korv eller tunnare köttbitar brukar ett lager räcka. För mat som tar lite längre tid såsom t.ex. en hel kyckling bör du istället använda två lager kol.
Osäker på om du bör använda grillkol eller briketter? Läs vår artikel om fördelar och nackdelar med kol och briketter eller se våra generella rekommendationer nedan:
Grillkol: Välj detta om du vill ha glöd snabbt och inte tänker grilla så länge.
Grillbriketter: Välj detta om du ska grilla under en längre tid.
Blanda: Blanda kol och briketter för att få en snabb glöd som håller värmen en längre tid. - TÄND GRILLEN
Starta upp grillenNu är det dags att få igång grillen. Vi rekommenderar att du använder dig av antingen en skorstenständare eller en eltändare för att tända kolgrillen då dessa metoder är både smidiga och miljövänliga. I vår artikel de bästa metoderna för att tända kolgrillen kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga med dessa olika tändningsmetoder. Medan du väntar på att grillen ska bli varm kan du låta locket vara av.
- Olja grillgallret
Pensla på lite olja på grillgallret med hjälp av lite hushållspapper och en tång. Detta förhindrar att maten fastnar på gallret.
- Lägg i 1-2 nävar rökspån
För extra smak kan du även lägga till 1-2 nävar med rökspån precis innan du lägger på din mat. Detta kommer att ge din mat mest kontakttid med röken, vilket kommer att åstadkomma den där rika smaken som du är ute efter.
För extra smak, glöm inte att blöta rökspånen i vatten i ca 20 minuter innan du ska grilla. Detta kommer att hjälpa dem att brinna långsammare vilket i sin tur kommer att öka smaken ytterligare. - BÖRJA GRILLA
Vänta tills askan är ljusgrå/vit
Grillen är redo att grillas på när kolen eller briketterna är täckta av en ljusgrå/vit aska. Lägg inte på någon mat innan grillgallret är varmt då detta ökar risken för att maten fastnar på gallret. - Placera maten på grillgallret
När kolen ser ut som den ska kan du placera ut maten på grillgallret.
- Justera värmen baserat på vad som grillas
Hur varmt det blir i din grill avgörs av hur mycket syretillförsel grillkolen får. Detta kan du påverka antingen genom att ta av och på locket samt genom att justera de ventiler för tilluft och frånluft som finns på de allra flesta kolgrillar. Tilluftsventilerna hittar du i botten av grillen och frånluftsventilerna i locket (alternativt sitter båda ventiler på sidorna om du använder dig av en grilltunna).
Ju mer luftflöde du släpper in desto högre värmeeffekt får du och tvärtom. Tänk också på att effekten du får kan variera kraftigt beroende på grillmodell, typ av grillkol, väder etc. För att hitta vad som funkar för just din grill gäller det att testa sig fram under olika omständigheter. Du hittar våra generella rekommendationer nedan:
För snabbtillagad mat: Grilla med öppet lock hela tiden eftersom sådan mat kräver hög värme och grillas igenom snabbt.
För mat som kräver längre tid: Behåll locket på så mycket som möjligt då detta ökar mängden indirekt värme vilket gör att maten grillas igenom ordentligt. Använd sedan luftventilerna för att justera värmen. Vissa kolgrillar har också en inbyggd termometer som kan guida dig alternativt kan du sticka en termometer i köttet du grillar för att mäta temperaturen. - FÄRDIGGRILLAT
Stäng ner grillen och låt svalna
När grillningen är klar är det dags att njuta av maten och stänga ner grillen. Sätt på locket och se till att stänga igen ventilerna för att strypa syretillförseln. Låt sen allting svalna. - Gör dig av med askan
När allting har svalnat, se till att göra dig av med askan på ett säkert sätt. OBS: Många inser inte att det tar väldigt lång tid för grillkol att verkligen svalna. Ta därför för vana att alltid göra allt du kan för att undvika att askan/kolen på något sätt börjar brinna igen. Läs vår artikel hur du gör dig av med askan efter grillningen för tips på hur.