Expertens tips: Så lagar du perfekt paella utomhus

Paella valenciana på bord med vit duk och hand som tar mat

Paella är en känd och älskad rätt världen över – Men hur lyckas du egentligen få till en alldeles perfekt paella? Vilket ris ska du använda? Vad ska man dricka? Matkreatören och paellaälskaren Sanna Ohlander har skapat Bluegaz populära paellarecept som du hittar här, i denna artikel delar hon med sig av sina tips. Läs vidare för att lära dig hur du lagar perfekt paella utomhus och vad som behövs för att lyckas varje gång! 

 1. Använd paellaris eller Carnaroliris

  Riset ska vara full av smak och kryddor – mer specifikt saffran och paprika. Skaldjur eller vad du än väljer att lägga är mer ett tillbehör, det är nämligen riset som har huvudrollen. Det bästa är att använda ett riktigt paellaris specifikt ämnat för rätten. Dock kan dessa vara svåra att få tag på, satsa då på en rissort som heter Carnaroli. Det är ursprungligen ett risottoris men passar även bra till paella. Carnaroli kan hittas i de flesta livsmedelsaffärer.
  För att riset inte ska bli för mjukt eller för bränt så är det viktigt att inte pilla för mycket i riset när du lagar maten. Stressa inte upp dig och rör inte runt för mycket utan lita på receptet du följer! Dock kan du vara uppmärksam ifall vattnet försvinner för fort – fyll då på med buljong så att det inte blir helt torrt. När riset tillagas ska det inte bubbla hårt utan snarare puttra och sjuda lite.

  Paella med citron och paprika i paellapanna på paellabrännare

 2. Använd grönsaksfond istället för buljongtärningar

  Det går såklart att göra sin egna grönsaksbuljong. Men om du (som de flesta av oss dödliga) inte har tid så rekommenderas grönsaksfond istället för buljongtärningar. Det är mer smak i grönsaksfond vilket skapar en rikare och mustigare paella.

 3. Bjud på en lättare efterrätt till paellan

  Eftersom paellan är en maffig, kryddstark och mättande rätt med mycket stärkelse så rekommenderas en lätt efterrätt. Absolut inte kladdkaka! En god syrlig citronsorbet eller fruktsallad passar perfekt som avslut och kommer uppskattas av hela sällskapet.

 4. Öl är bästa drycken till paella

  Då paellan redan är så mustig och smakrik så passar en kall öl perfekt som dryck till. Paellan är het och den svalkande ölen kompletterar detta perfekt, med en skaldjurspaella passar det även utmärkt med ett vitt vin eller en väldigt ljus öl.

 5. Laga paellan utomhus

  Paella är en maträtt som du lagar mycket av! Det är ämnat att serveras till flera personer, därför behöver du mycket plats. Fördelen med en stor, ordentlig paellapanna med gasolbrännare är att du kan tillaga maten utomhus och slippe trängas i köket med en alltför liten stekpanna där maten helt enkelt inte får plats. Dofterna får ta plats utomhus och du behöver inte tänka på matos kvar inomhus efter matlagningen.  

  Paella i svart panna med citronklyftor

 6. Testa laga pannkakor på paellapannan

  En paellapanna ger dig en unika möjlighet att göra fler härliga “allt-i-ett”-måltider som grytor, pizza, pannkakor eller varför inte langos? En härligt stor panna med kanter är perfekt för att laga flera saker samtidigt och låta maten sköta sig själv, stek korv, potatis, grönsaker, samtidigt som du rostar lite fröer – allt på en och samma plats! 

Att grilla paella utomhus tillsammans är en underskattad aktivitet och perfekt alternativ när du vill ta en paus från det vanliga grillandet. Att förbereda maten tillsammans och samlas kring den runda stora paellapannan med varsitt härligt glas spanskt vin i handen – mysigare kan det knappt bli! Med dessa tips kan du titulera dig paellaproffs, och om du behöver mer inspiration så glöm inte spana in våra goda paellarecept nedan:

BLUEGAZ PAELLA-RECEPT