10 heta grilltips för 2023

Vänner grillar paella utomhus på sommaren

Dagarna blir längre, temperaturerna behagligare, träden börjar få knoppar och solen tittar äntligen fram. Nu är alla grillälskares favoritsäsong äntligen här. Men vad ska grillas? För den som vill testa grilla något annat än korv och hamburgare i år så har vi sammanställt tio härliga grilltrender att inspireras för årets härligaste månader.

 1. BBQ Smoking

  Rökt lax, rökt brisket, rökt tofu, rökt kalkon… Få saker är så gott som en omsorgsfullt rökt köttbit med en perfekt mjuk insida! Intresset för rökgrillar har ökat i popularitet och är hetare än någonsin. Även om en smoker är mest lämpat för denna typ av grillning så går det faktiskt lika bra att rökgrilla på en vanlig gasolgrill eller kolgrill. Rökspån är den hemliga ingrediens som behövs för att förvandla din vanliga grill till en kombinerad grill och rök, för gasolgrillen behövs även en röklåda som fylls med blöta rökspån. Läs hela guiden här för att lära dig mer om rökning.

  Två hela kycklingar ligger på gasolgrillen och rök kommer från gasolgrillen

 2. Skorstenständare

  2022 är året vi skippar tändvätskan en gång för alla. Lyckligtvis finns det andra betydligt miljövänligare alternativ för att tända grillen. En skorstenständare (eller tändrör som det också kallas) kräver ingen tändvätska överhuvudtaget utan kan användas tillsammans med miljömärkt tändpapper med stearin alternativt tändkuber. Dessa antändningsmedel är fria från både fossila bränslen och giftiga ämnen – hur bra är inte det? Läs mer om hur du tänder kolgrillen säkert här.

 3.  Go Kamado

  Kamadogrillning är hetare än någonsin! Alla vill uppleva denna magi som uppstår vid slow cooking på en keramisk grill. Kamadogrillning innebär i princip att köttet grillas under en längre tid på låg värme, och resulterar i en saftighet som är svår att få till på annat sätt. Oavsett om du är ute efter en mindre kamadogrill eller en större pampig version, så är det en väldigt unik upplevelse som borde testas för den som har möjligheten.
  Tre sorters kamadogrillar mot vit bakgrund, röd kamado, svart kamado och liten svart kamado

 4. Vegansk grillning

  Att fixa en helt vegansk grillning är en utmaning som alla borde testa minst en gång under 2022, oavsett om du är vegetarian, vegan eller flexitarian eller köttätare. Det behöver inte vara så komplicerat, vegoburgare kan enkelt bli veganska och är ett snabbt sätt att fixa en köttfri grillmiddag.  Vi rekommenderar även grillad spetskål, grillad pumpa, eller varför inte helgrillad blomkål? Se fler vego-grillrecept här för mer inspiration.

 5. Multifunktionella grilltillbehör

  Vissa grilltillbehör höjer upplevelsen på grillen så du får en mer proffsig och smidig grillning. Vårt tips är att investera i multifunktionella grilltillbehör som ger dig mycket användning för pengarna. Med en proffsig rib rack får du grillade revben utan kladd och har bättre kontroll över grillningen. Den fungerar även fint som fiskhalster vid grillning av en hel fisk.

  Grillade revben toppat med salladslök och med grillade majskolvar i bakgrunden

 6. Grilla spetskål

  Snyggare grönsak på grillen får man leta efter. Grillad spetskål är en matig och unik rätt som är ett perfekt tillbehör till många sorters mat. Ät den som en del av en härlig sommarbuffé eller bara som den är! Se detta recept på grillad spetskål med örtmajonäs och rostade pumpakärnor för mer inspiration.

  Grillad spetskål med örtmajo på en gasolgrill

 7. Grillad pizza

  Att lägga en pizza på grillen skiljer sig faktiskt från att grilla den i ugnen. Genom att grilla pizzan blir det en mer knaprig, grillad botten med mjuk insida och härligt saftig ovansida. Dessa texturer gör en unik pizzaupplevelse, som garanterar att alla i sällskapet blir nöjda. Investera i en pizzasten eller en grillpanna för att kunna fixa bästa pizza partyt utomhus nästa gång!

  Grillad pizza på en grillpanna, toppas med mozzarella och basilika

 8. Indirekt grillning

  Avancera grillningen under 2022 genom att våga grilla mat som kräver olika värmezoner och tid på grillen. Detta är ett bra sätt att inte fastna vid det klassiska grillandet; Bara korv och hamburgare på direkt värme. På kolgrillen skapas en direkt eller en indirekt värmezon genom att lägga kolen på ena sidan av grillen medan den andra lämnas utan. På gasolgrillen är det ännu enklare eftersom värmen kan styras för varje brännare direkt. Läs en komplett guide här hur du gör. 

 9. Paellagrillning

  När man vill ta en paus från den vanliga grillen men ändå ha en härlig kväll med matlagning utomhus så är ett paellaset rätt val. Denna goda rätt är perfekt att laga tillsammans för att få till den där utomlandskänslan på sommaren. Det är även utmärkt att servera när det är många gäster som kommer på middag. Utöver klassisk paella kan pannorna även användas för att steka pannkakor, korv, ägg (eller varför inte allt samtidigt) samt andra stora grytor, pad thai eller pastarätter. Missa inte denna populära guide om hur du grillar paella som ett proffs.
  Dam i röd klänning och äldre man grillar paella utomhus

 10. Efterrätt på grillen

  Att grilla en kladdkaka är något som måste provas! Den härligt knapriga, lätt rökiga tonen hos en grillad kladdkaka (eller sockerkaka!) är oemotståndlig. Ett annat härligt sätt att avsluta grillkvällen är med grillad persika med vaniljglass, eller varför inte använda gasolgrillen för att grilla en marängtårta? Det går även att grilla banan i folie – en klassiker som alla älskar. Här är flera grillade efterrättsrecept som måste provas under årets grillsäsong.

  Grillad kladdkaka på gallret av en gasolgrill med en skål med hallon vid sidan om

 11. Bonustips: Miljömedveten grillning

  Det bästa grilltipset för ett hållbart grillande är att se grillen som en investering för livet. Att köpa ny grill var tredje år skadar miljön mer än när man investerar i en grill som har hög kvalitet och därmed håller länge. Skippa engångsgrillen, undvik tändvätska och använd miljömärkt kol. Stäng av grillen när den inte används, istället för att låta den slösa energi. Rengör grillen ordentligt efter den har använts så att inte gamla matrester och fett skapar mer rök än vanligt. Läs mer i den kompletta guiden här för hur du grillar miljövänligt. 

Med dessa grilltips kommer grillsäsongen 2022 bli en magisk tid på året, glöm inte att utmana dig själv för härliga grillkvällar och nya smakupplevelser. Följ Bluegaz Instagram för mer recept och härlig grillinspiration i vardagen.