Det finns många sätt att tända kolgrillen på men den hetaste frågan är oftast huruvida man ska använda grillkol eller grillbriketter. I denna artikel reder vi ut fördelarna och nackdelarna med båda typer och hur de skiljer sig åt. Du hittar även en sammanfattning längst ner.
Grillkol vs. briketter – Tillverkning
Grillkol framställs genom att långsamt bränna träbitar i en syrefattig miljö tills alla naturliga ämnen, sav och fukt är borta. Under denna process används inga kemiska tillsatser. Detta gör grillkol till ett väldigt naturligt och hälsosamt alternativ som många favoriserar för dess “renhet”.
Grillbriketter tillverkas genom att pressa ihop brännbart material såsom pulveriserat kol och sågspån under höga temperaturer. För att ge briketterna sin jämna form används oftast bindande medel såsom t.ex. majsstärkelse och andra fillers. Ofta adderas även kemiska tillsatser för att få briketterna att brinna lättare och längre. För dig som är ute efter ett mer organiskt alternativ är grillkol därför att föredra. Däremot finns det numera briketter på marknaden som är helt naturliga.
Grillkol vs. briketter – Hur det brinner
Grillkol är konstruerade för att brinna snabbt med hög värme under en kortare period, oftast en timme. En stor fördel med grillkol är därför att de tänds snabbare än briketter och kommer upp i väldigt höga temperaturer. Om du ska grilla något som kräver lite mer direkt grillning såsom t.ex. grönsaker, korv eller mindre köttbitar är grillkol också det mest optimala. Det är även perfekt för att bryna kött och ger dig snygga grillränder på din mat. Grillkol har däremot mycket kortare brinntid än briketter och kan därför behöva fyllas på under grillningen.
Då briketter är mer kompakta tar dessa längre tid att tända än grillkol och når inte heller samma höga temperaturer. Däremot kan de bibehålla en stabil temperatur under väldigt lång tid. Detta gör briketter till det bästa alternativet när du ska röka kött eller köra mer indirekt grillning såsom t.ex. vid grillning av en hel kyckling eller andra stora köttbitar. Den uniforma formen gör även briketterna lätta att arrangera när du använder olika grillmetoder såsom “snake” eller “domino”.
Grillkol vs. briketter – Kontroll över grillning
Då grillkol kommer i väldigt varierande storlekar gör detta det svårare att få konsekventa resultat eftersom man inte kan kontrollera värmen lika lätt. Om du har justerbara luftventiler i din kolgrill kan du ändå kontrollera temperaturen ganska bra eftersom grillkol reagerar snabbt på syre. En annan sak att vara medveten om när det gäller grillkol är att de varierande storlekarna ökar risken för att mindre bitar och damm börjar blockera luftflödet i din grill.
Om du vill ha bra kontroll över din grillning ska du välja briketter. Briketter gör det lättare att kontrollera temperaturen på grillen eftersom alla briketter är ungefär lika stora och således ger mer stabil och jämn värme under hela grillningen.
Grillkol vs. briketter – Smak och lukt
Grillkol producerar mer rök än briketter vilket gör att du får den där eftertraktade och rökiga lukten samt smaken på din mat.
Med briketter finns där risk för att de kemiska tillsatserna påverkar smaken och lukten på din mat. Briketter producerar inte heller lika mycket rök vilket gör att du inte får samma rökiga arom och smak. Med grillbriketter kan du å andra sidan kontrollera smakerna på din mat mer eftersom du har en “tom canvas” på vilken du kan experimentera med olika smaksatta rökspån.
Grillkol vs. briketter – Aska
Då grillkol inte har några bindande medel produceras endast en väldigt liten mängd aska. Detta är bra eftersom det betyder att du kan grilla under långa perioder utan att vara orolig över att blockera luftflödet till grillen.
Med briketter är blir askproduktionen väldigt stor vilket gör att du måste tömma grillen oftare.
Sammanfattning av fördelar och nackdelar
Fördelar med grillkol | Nackdelar med grillkol |
Inga kemiska tillsatser | Mindre kontroll över grillning |
Går snabbt att tända | Kortare brinntid |
Ger högre värme (perfekt för direkt grillning) | |
Ger mer smak och luktar jättegott | |
Ger lite askproduktion |
Fördelar med briketter | Nackdelar med briketter |
Brinner länge (perfekt för indirekt grillning) | Har ofta kemiska tillsatser |
Mer kontroll över grillning | Tar längre tid att tända |
Perfekt för grillmetoderna “snake” eller “domino” | Kommer inte upp i lika höga temperaturer |
Kan ge kemisk smak och lukt | |
Producerar mycket aska |
Vilken metod ska du välja?
Uppenbarligen finns det både för- och nackdelar med både grillkol och briketter. Vilken just du ska välja handlar i slutändan om personlig preferens och det som ger dig de mest konsekventa resultaten. Det finns inte heller något som säger att du måste välja den ena eller den andra. Du kan med fördel variera mellan de olika metoderna eller t.om. använda båda på samma gång beroende vad och hur länge du ska grilla. Genom att kombinera grillkol och briketter så får du en snabbare glöd i grillkolen samtidigt som briketterna förlänger din grillning. Testa runt själv och se vad som passar just dina grillbehov bäst.