Indirekt grillning vs. direkt grillning

Närbild på tjej som grillar hamburgare och grillspett på Bluegaz Z1 Gasolgrill på terrass och pratar med sin väninna i bakgrunden

Direkt grillning

Direkt grillning är den traditionella grillmetoden och innebär att maten som grillas exponeras direkt för värmekällan. Den intensiva värmestrålningen från den direkta värmekällan gör att maten tillagas väldigt snabbt och att utsidan blir brynt. Utöver detta leder grillgallret ytterligare värme vilket ger fina grillränder.

Att grilla med direkt värme är perfekt för livsmedel som inte behöver så lång tillagningstid (max 20-25 minuter) såsom exempelvis entrecôteskivor, hamburgare, korv, skaldjur, tonfisk eller grönsaker.

Direkt grillning på gasolgrill – så gör du:

  1. Sätt på alla brännare
    Tänd alla brännare och sätt dem på maxläge, stäng locket och vänta 8-10 minuter medan grillen blir varm.
  2. Justera värmen
    Justera temperaturen på brännarna till rätt temperatur för det du ska grilla.
  3. Placera maten ovanpå grillgallret
    Placera maten på grillgallret, låt locket fortsätta vara av för att öka mängden direkt värme.
  4. Följ receptet
    Följ därefter receptets instruktioner.

Direkt grillning på kolgrill – så gör du:

  1. Sprid ut grillkolen
    Sprid ut grillkolen/briketterna jämnt över grillen.
  2. Tänd grillen och vänta
    Tänd grillen, låt locket vara av och vänta tills grillen blivit varm (grillen är varm när kolen blivit täckt av en ljusgrå/vit aska).
  3. Lägg maten på grillgallret
    Lägg maten på grillgallret och låt locket fortsätta vara av för att öka mängden direkt värme.
  4. Följ receptet
    Följ därefter receptets instruktioner.

Indirekt grillning av baconburgare med ost

Indirekt grillning

Indirekt grillning är en grillteknik där maten placeras på sidan av istället för direkt över värmen. Eftersom maten placeras längre från värmekällan minskar värmestrålningens intensitet och därmed också risken för att maten bränns vid. 

Att grilla med indirekt värme är perfekt för större bitar kött som tar längre tid att grilla (minst 20-25 minuter) såsom fläskfilé, revben, lammracks, bringa eller en hel kyckling.

På en gasolgrill görs indirekt grillning genom att tända endast de yttersta brännarna och lägga maten som ska grillas i mitten av grillgallret. På en kolgrill görs indirekt grillning genom att placera kolen på ena sidan av gallret och maten på motsatt sida.

Indirekt grillning på gasolgrill – så gör du:

  1. Tänd endast de yttersta brännarna

    Tänd endast de yttersta brännarna och sätt dem på maxläge, stäng locket och vänta 8-10 minuter medan grillen blir varm.

  2. Sänk temperaturen

    Vrid ner temperaturen på brännarna till önskad temperatur.

  3. Placera maten som ska grillas i mitten

    Placera maten i mitten av gallret (där den indirekta värmen är), stäng locket för att öka mängden indirekt värme.

  4. Grilla enligt recept

    Följ därefter instruktionerna för maten du tänkt grilla.

Indirekt grillning på kolgrill – så gör du:

  1. Placera kolen på ena sidan av grillen
    Placera grillkolen/briketterna på ena sidan av kolgrillen.
  2. Tänd grillen och vänta
    Tänd grillen, låt locket vara av och vänta tills grillen blivit varm (grillen är varm när kolen blivit täckt av en ljusgrå/vit aska).
  3. Placera maten på den indirekta sidan
    Lägg maten på den delen av grillgallret med indirekt värme och stäng locket för att öka mängden indirekt värme.
  4. Grilla enligt recept
    Följ därefter instruktionerna för maten du tänkt grilla.

50/50-metoden

50/50-metoden är en grillteknik som kombinerar direkt och indirekt grillning. Detta används när du vill ha stekyta på din mat men också vill att maten grillas under lång tid. Du grillar därför först din mat ovanför den direkta värmekällan tills du har fått en fin stekyta, därefter flyttar du den till den delen av gallret med indirekt värme.