UTEPLATS-TIPS

Gasolvärmare vs. elvärmare – vilken ska du välja?

Under de kalla höst- och vintermånaderna är extra värme i form av en gasolvärmare eller elvärmare till hemmet ett måste för många. Men hur väljer man egentligen rätt? i denna guide går vi igenom skillnaderna samt för- och nackdelarna mellan båda typer för att hjälpa dig i ditt köpbeslut. Du finner även en sammanfattning längst ner.

Gasolvärmare vs. elvärmare – Värmen

En gasolvärmare genererar traditionellt sett konvektionsvärme vilket innebär att det är själva luften i utrymmet som värms upp. Detta skapar en behaglig och jämn spridning av värmen som varar långt efter att gasolvärmaren har stängts av. Detta är speciellt fördelaktigt om det är ett större utrymme eller flera personer som ska värma sig. En nackdel med detta är att det gör gasolvärmare mer känsliga för väderfaktorer som vind och blåst.

De flesta elvärmare idag använder sig av tekniken infraröd strålning för att generera infraröd värme. Vid infraröd strålning är det objekten som träffas av strålningen som värms upp, snarare än utrymmet i sig. Detta är perfekt om man endast har behov av att värma upp en begränsad yta eller vill kunna rikta värmen efter behov. Vid blåst påverkas inte heller värmen på samma sätt. En nackdel med detta är att utrymmet snabbt blir kallt så fort man stänger av elvärmaren.

Båda typer av värme är uppenbarligen värdefulla och beslutet ska därför tas efter det som passar ens boendesituation och värmebehov bäst. 

Det är också viktigt att komma ihåg att infraröd värme inte är något som är exklusivt för just elvärmare (även om elvärmare med åren har kommit att bli synonymt med termen “infravärmare”). Det finns exempelvis flera terrassvärmare med gasol som också använder sig av tekniken infraröd strålning, precis som det finns elvärmare som genererar enbart klassisk konvektionsvärme. Läs därför på noga för att säkerställa att du köper den typ som passar just dig bäst.

Gasolvärmare vs. elvärmare – Pris

Priser för olika sorters värmare varierar beroende på modell, material och kvalitet. Överlag tenderar gasolvärmare att vara något dyrare i inköpspris än elvärmare, åtminstone om man jämför gasolkaminer med elkaminer samt stående gasolvärmare med stående elvärmare. Med detta sagt är förbrukningskostnaden för gasol relativt låg, vilket gör att det kan vara värt de där extra kronorna för en gasolvärmare.

En elvärmare är vanligtvis energieffektiv men detta hänger ihop med det rådande elpriset där du bor. Under 2021 och 2022 har elpriset ofta legat högt i flera delar av Sverige. Högt elpris kan leda till att en elvärmare blir dyrare i drift än en gasolvärmare.

Exempel: 10 kg gasol innehåller 128 kWh. Om du köper en gasolflaska/påfyllning för 360 kr, motsvarar detta ett elpris på ca 2 kr/kWh (exklusive nätöverföringskostnad på ca 75 öre).

Gasolvärmare vs. elvärmare – Smidighet

En stor fördel med gasolvärmare är att de är portabla. Eftersom de inte är beroende av eluttag eller ström, kan de placeras i princip var som helst och enkelt flyttas vid behov. Ta därför gärna med en gasolvärmare till sommarstugan, husvagnen eller andra platser där det saknas tillgång till ström. En gasolkamin gör att du alltid har en alternativ värmekälla ifall det blir strömavbrott eller om elen stängs av. Detta rekommenderas av Myndigheten för beredskap och samhällsskydd (MSB) En annan stor fördel med gasolvärmare är att de kan användas i utrymmen som vanligtvis inte är uppvärmda, som exempelvis när du arbetar i ditt garage, verkstad eller källare.

Elvärmare är beroende av ström, vilket gör dem mindre portabla och inte lika smidiga att ta med dit man behöver uppvärmning. 

Om man vill använda en gasolvärmare inomhus är det viktigt att säkerställa att utrymmet är väl ventilerat. Vissa gasolvärmare ska dock enbart användas utomhus. Elvärmare kräver ingen ventilation och går därför bra att använda både inne och ute. 

En fördel med gasolvärmare som står utomhus är att du inte behöver ta in dem när de inte används. De kan stå ute i regn och oväder utan någon negativ påverkan (även om vi rekommenderar att de står med ett överdrag eller under tak för bästa möjliga förvaring). Elvärmare bör förvaras inomhus när de inte är i bruk.

Sahara gasolkamin inomhus på en vit matta framför ett fönster

Gasolvärmare vs. elvärmare – Användning & underhåll

En gasolvärmare är relativt lätt att installera och tar max 5 minuter. Allt som behövs är en fylld gasoltub och ett gasregulatorset. Kolla in vår guide som visar hur man installerar gasregulator på en gasolvärmare. För att starta värmaren, öppna ventilen på gasoltuben för att sätta igång gasoltillförseln och sätt sedan igång gasolvärmaren via antingen piezotändning eller elektronisk tändning. 

Vanliga stående elvärmare som ska stå på marken eller på ett bord brukar vara lätta att installera. Det kan dock bli en mer omfattande installation om elvärmaren ska placeras på väggen eller i taket eftersom det då krävs en behörig installatör. Elvärmaren sätts enkelt igång med ett knapptryck. 

Gasolvärmare kräver något mer underhåll än en elvärmare då man regelbundet bör göra gasläckagetest för att säkerställa att där inte uppstått någon gasläcka samt bör koppla från gasoltuben när den inte används.

Bromic Värmare Platinum Gas 300 på restaurang

Gasolvärmare vs. elvärmare – Övriga faktorer

Både gasolvärmare och elvärmare finns i flera olika sorters modeller som exempelvis kaminer, stående värmare, bordsvärmare, takvärmare eller eldstäder. Överlag tenderar gasolvärmare att vara något större i storlek än elvärmare men det går absolut att hitta små gasolvärmare på marknaden om det är det man är ute efter.

Både gasolvärmare och elvärmare av hög kvalitet kommer utrustade med flera viktiga säkerhetsfunktioner. Gasolvärmare brukar exempelvis ha en koldioxidvakt som stänger av gasolen automatiskt om halten av koldioxid (CO2) eller kolmonoxid (CO) skulle bli för hög samt tändsäkring vilket innebär att gasolen stängs av om pilotlågan av någon anledning skulle slockna. Tippskydd brukar också finnas för att säkerställa att gasolvärmaren stängs av om den skulle välta. Elvärmare brukar inkludera överhettningsskydd som sänker temperaturen om den blir för hög.

För de som bor i lägenhet är en elvärmare ofta det enda alternativet till extra värme eftersom många hyresvärdar och fastighetsägare inte tillåter gasolvärmare i lägenheten eller på balkongen. Andra fördelar med elvärmare är att de brukar ha tystare uppvärmning än gasolvärmare. Vissa inkluderar även en fjärrkontroll och timer.

Sammanfattning av fördelar och nackdelar

Fördelar med gasolvärmareNackdelar med gasolvärmare
Snabb och hög värme, värmer upp hela utrymmetKänsligare för vind och blåst
Värmen varar även efter att gasolvärmaren har stängts avOfta dyrare i inköp
Gasol är relativt billigt, ofta billigare än elVissa modeller kan inte användas inomhus
Portabla = kan placeras var som helst och ge värme där du behöverKräver något mer underhåll
Alternativ värmekälla vid strömavbrottOfta större i storlek
Tål att förvaras utomhus oavsett väderOfta inte tillåtet i lägenhet
Relativt lätta att installera
Utrustade med flera säkerhetsfunktioner
Fördelar med elvärmareNackdelar med elvärmare
Snabb och hög värme, värmer upp objekt och kan därför riktas vid behovDet blir snabbt kallt efter att elvärmaren har stängts av
Inte lika känsliga för vind och blåstP.g.a. varierande elpriser kan el ofta bli dyrare än gasol
Ofta billigare i inköpInte portabla = kräver eluttag och strömförsörjning
Kan användas inomhus och utomhusMåste förvaras inomhus när de inte används
Kräver lite underhållI vissa fall omfattande att installera
Ofta mindre i storlek
Utrustade med säkerhetsfunktioner
Tillåtet i lägenhet
Generellt tystare uppvärmning
Fjärrkontroll och timer brukar finnas