UTEPLATS-TIPS

Inred terrassen: 10 tips från experten

I denna artikeln finner du massor med inspiration för att inreda din terrass! Bluegaz har fått expertråd av Anna Truelsen, inredningsstylist och utsedd till en av de bästa inredningsbloggarna 2021. Utöver sin blogg skapar Anna dagligen inspirerande och vackra reportage för magasin inom hem och inredning. Läs vidare för hennes bästa tips för hur du på bästa sätt inreder din uteplats.

1) Bestäm först vad du vill göra på din terrass
Vill du använda din uteplats för att sitta och läsa en bok i solen? Eller älskar du att bjuda på stora grillmiddagar? Utforma din terrass efter de aktiviteter som just du tycker om. Välj en stil som redan matchar inredningen i ditt hus eller lägenhet. Ta det du tycker är snyggt, försök inte efterhärma något som inte känns rätt, bara för att det kanske är inne just nu.

2) Eld & levande ljus
Att pynta med levande ljus eller en vacker eldlykta skapar en oslagbar känsla av mys och trevnad. Men försök hålla en röd tråd i belysningen. Exempelvis bör alla lampor i ditt hem följa samma känsla. Detta betyder inte att de behöver vara identiska men det ska finnas ett genomgående tema som följer med i hela huset – även på terrassen. Klicka på bilden nedan för att se hur Anna har stylat Bluegaz eldlyktor här:

Bild av Anna Truelsen

3) Inred terrassen i symbios med naturen
Placera middagsbordet under ett träd eller vackra vinrankor för att skapa en unik och inspirerande plats. Tänk på att rikta möblerna så att det gröna omkring blir utsikten. Detta fungerar även på en balkong: rikta sittplatserna mot utsikten för att bjuda in naturen i uterummet.

Snyggt inredd balkong med vita möbler med trästomme och krukor med växter på väggarna

4) Fixa en budget-pergola på terrassen
Skapa ett extra uterum i trädgården eller på terrassen genom att sätta upp en pergola. Vips så har du en dedikerad plats för utomhus-mys. Att hänga upp gardiner i en gazebo eller pergola skapar en inramande och lyxig känsla på terrassen.

Terrass med pergola som är inredd med vita gardiner och ljus i taket

5) Inspireras av medelhavet
Skandinavisk minimalism i all ära, men de länder som är duktiga på att fixa en mysig terrass är de runt medelhavet. Annas stil är inspirerad av det sociala umgänget i länder som Frankrike och Italien – detta går att återskapa genom att exempelvis placera en vinranka ovanför matbordet utomhus på terrassen. Olivträd är också vackra träd att inreda terrassen med. Olivträd är tidlöst charmerande och går att ha både inne- och utomhus, de är dessutom lättskötta.

Vitt bord på terassen med kvinna som tittar ut på sin fina växt

6) Använd textilier
Parasoll och plädar som hänger på stolar skapar en ombonad känsla och alla vet vilken skillnad det gör för grillmiddagen att ha en trevlig duk på bordet! Men hur håller man textilierna fräscha när de används utomhus i flera månader? Annas tips är att köpa Ikeas billigaste gardiner som du hänger upp i maj, tar ner i september efter sommaren och låter stå i klor i ett dygn så att de är fräscha inför nästa års användning.

Terass med trägolv och stor soffgrupp med gunga och grönsande trädgård i bakgrunden

7) Skapa en lummig känsla med stora krukor och växter
Ett av de värsta misstagen folk gör är att införskaffa en ny trall eller trädäck – och sedan inte inreda mer på altanen. Resultatet blir en stel och kallt inredd terrass. Motverka detta med krukor i olika storlekar som skapar dimension till utrymmet. Fyll de med växter och blommor som klarar sig utomhus på egen hand.

Terass med zebramönstrade puffar och vacker ljusslinga

8) Inred med rätt material
Att lägga en snygg matta på terrassen kan vara riktigt mysigt och bidra till den ombonade känslan. Men är det praktiskt för just dig? Trätrall kan få märken av en matta som blivit blöt. Om du inte vill lägga tid på att olja och vårda dina möbler så satsa på lättskötta material. Det kan annars bli ett heltidsjobb att springa in och ut för att skydda tygerna eller möblerna hela kvällen. Satsa på skydd till soffan eller en bra plats att kunna förvara kuddar och liknande.

Par sitter på terassen med ljusslingor ovanför sigmot ett vitt skynke och har en mysig stund med

9) Pynta med det naturen ger
Inred din terrass med krukor av örter som rosmarin, timjan, oregano eller basilika. Detta ger en snygg inredning med dubbla funktioner. Det är magiskt att sitta utomhus och känna dofterna av de färska örterna medan du njuter av en drink i kvällssolen. Investera i snygga krukhållare och använd örterna när du grillar på terrassen.

Terass med bord och stolar och en stor bukett vita blommor på bordet

10) Investera i en gasolkamin
För att verkligen nyttja din terrass och ha glädje av den året runt så är det bra att fixa värme till uteplatsen. Investera i en gasolkamin så du slipper frysa på din snyggt inredda terrass.

Sahara gasolkamin utomhus på en altan bredvid ett bord med tända ljus