UTEPLATS-TIPS

Vad ska jag tänka på vid köp av kamin?

När det gäller gasolkaminer vill du välja en kamin som är tillverkad i hög kvalitet och som är säker och praktisk att använda. Men om man inte har ägt en kamin tidigare kan detta vara lättare sagt än gjort. Som hjälp har vi därför satt ihop en köpguide där vi rekommenderar de funktioner som vi tycker är viktigast att tänka på vid köp av kamin.

Sammanfattning – saker att överväga vid köp av kamin

  1. Tändsäkring
  2. Oxygen Depletion System (ODS)
  3. Element av hög kvalitet
  4. Elektrisk värmefläkt
  5. Piezo- eller elektronisk tändning
  6. Olika värmelägen
  7. Hjul

1. Tändsäkring
En tändsäkring ser till att tillförseln av gasol stryps om lågan i din kamin skulle slockna utan att du själv har släckt den. På så vis undviker du att gasol läcker ut utan din vetskap.

2. Oxygen Depletion System (ODS)
Ett Oxygen Depletion System (ODS) eller säkerhetsvakt/syrevakt, som det också kallas, håller koll så att CO2 eller CO inte blir för hög i utrymmet och ser till att stänga av gasolen om detta skulle inträffa. Vi rekommenderar att du väljer ett Oxygen Depletion System av hög europeisk kvalitet. Bluegaz gasolkaminer BG64 och BG43 har båda utrustats med en italiensk ODS vilken har högsta kvalitet ur ett säkerhetsperspektiv.

LÄCKSÖKARE & REGULATORSET PÅ KÖPET!
Utgått ur sortiment
Utgått ur sortiment
ÖVERDRAG PÅ KÖPET!

3. Element av hög kvalitet
Vi rekommenderar också starkt att du väljer en kamin med hög kvalitet på sina element så att du undviker risken för att de vittrar sönder. Bluegaz gasolkaminer har försetts med japanska keramiska element vilka har hårdare kvalitet och därmed också en längre livslängd.

4. Elektrisk värmefläkt
En annan väldigt bra funktion är en elektrisk värmefläkt som ser till att rotera värmen snabbare i ditt utrymme. Bluegaz BG64 har en integrerad elfläkt som sprider värmen snabbt och jämnt i utrymmet där den placeras.

5. Piezo- eller elektronisk tändning
Andra saker som kan vara värt att fundera på är om du vill ha piezotändning eller elektronisk tändning. Fördelen med piezotändning är att du slipper byta batteri.

6. Olika värmelägen
Se också till att din gasolkamin har olika värmelägen så att du kan anpassa den efter dina värmebehov. När det gäller vilken maxeffekt din kamin bör ha så beror detta lite på hur stort utrymmet är som du vill värma upp.

För ett rum på ca 30 kvadratmeter är en effekt på ca 4200 W lagom. För utrymmen kring 4,5 kvadratmeter är 1000 W bra. Det kan dock vara värt att välja en gasolkamin med högre maxeffekt oavsett eftersom du då alltid har alternativet att ställa in kaminen på en högre effekt först för att snabbare få värme.

7. Hjul
Det är även en god idé att välja en kamin med hjul för att underlätta förflyttning.

Glöm inte:
När du köper en gasolkamin så ska du så klart inte glömma bort att köpa till ett gasregulatorset så att du kan ansluta gasoltanken till din kamin. Bluegaz gasregulatorset funkar för alla svenska gasolprodukter. Glöm inte heller bort att köpa till en gasolflaska. Gasolflaskor hittar du på de flesta mackar i Sverige.

Se Bluegaz gasolkaminer.