UTEPLATS-TIPS

Hur tänder man en eldkorg?

Att tända en eldkorg, eldskål eller annan utomhuseldstad skapar magisk stämning under kyliga kvällar. Har man aldrig gjort det förut eller är ovan kan det dock kännas lite läskigt. Nedan kan du läsa vår guide som visar exakt hur man tänder en eldkorg och vad du ska tänka på för att göra det på ett säkert sätt.

Tid som behövs: 10-20 minuter.

 1. FÖRBEREDELSER

  Placera eldkorgen på en säker plats
  Se till att eldkorgen är placerad på en säker och vindstilla plats och att där inte finns något lättantändligt material, exempelvis staket, buskar eller träd, i närheten.

 2. Se till att eldkorgen står stabilt

  Se till att eldkorgen står stabilt på en platt yta samt är upprest en bit över marken för att skydda gräsmattan eller altanen från skador (detta är oftast redan inbyggt i eldkorgen, exempelvis i form av stativ och ben).

 3. Ha utsläckningsmedel nära till hands

  När man har igång en levande eld är det alltid rekommenderat att ha en brandfilt, brandsläckare eller hink med vatten nära till hands så att man snabbt kan släcka elden vid behov.

 4. Följ eventuella eldningsförbud

  Kolla upp så att det inte finns rådande eldningsförbud eller andra begränsningar som kan påverka dina möjligheter till att tända en öppen brasa.

 5. TÄNDA ELDKORGEN

  Lägg i tändkuber eller tändblock
  Placera det tändningsmaterial som du har valt i botten av eldkorgen (vi rekommenderar tändkuber eller tändblock).

 6. Stapla små vedbitar

  Stapla små bitar torr ved (ca 8-10 stycken) över tändningsmaterialet. Tänk på att placera dem med lite mellanrum för att tillåta bra luftflöde och lättare kunna tända på.

 7. Tänd på

  Tänd på tändningsmaterialet med hjälp av en lång tändare eller tändstickor.

 8. Lägg på större bitar ved

  Lägg på större bitar ved (ca 5-6 stycken) över elden när det har börjat brinna jämnt. Tänk åter igen på att lämna tillräckligt med mellanrum mellan vedbitarna så att elden kan fortsätta få syre.

 9. Fyll på med jämna mellanrum

  Fyll regelbundet på med mer ved (1-2 stycken) där det glöder mindre för att bibehålla elden.

 10. Håll koll på elden

  Håll koll på elden och lämna aldrig eldstaden utan uppsikt.

 11. SLÄCKA ELDEN

  Låt elden naturligt brinna ut
  När du är klar är det allra bästa att låta elden brinna ut naturligt (det är därför rekommenderat att sluta mata elden minst en timme innan planerad släckning). När det slutat brinna kan du även sprida ut glöden för att påskynda nedsvalning.

 12. Släck elden själv

  Om ovan inte är ett alternativ kan du använda vatten för att släcka elden. Häll försiktigt vattnet över elden tills det slutar fräsa och se upp för eventuell het ånga som kan uppstå. Tänk på att metall kan skadas vid kraftiga temperaturändringar så om din eldkorg är tillverkad i detta material behöver du vara extra försiktig. Ett annat alternativ är att kväva elden, detta kan göras antingen genom att täcka elden med sand eller jord alternativt ett lufttätt lock.

 13. Gör dig av med askan

  När allting är helt svalt är det viktigt att göra sig av med askan på ett säkert sätt. OBS: Många inser inte att det kan ta väldigt lång tid för askrester att svalna. Ta därför alltid för vana att säkerställa att askan inte på något sätt börjar brinna igen. Kolla in vår artikel om hur du hanterar aska här.