Många moderna gasolvärmare inkluderar även komponenter som utnyttjar infraröd teknik vilket gör att man kan njuta av både infraröd värme och traditionell konvektion (källa).
Då gasolvärmare drivs av gasol och inte behöver kopplas till något uttag är de enkla att installera och flytta vid behov. Du kan med fördel ta med dem till husvagnen, sommarstugan eller andra ställen som kanske saknar elektricitet. En gasolvärmare rekommenderas också som en alternativ värmekälla om elen skulle stängas av eller om det blir strömavbrott av Myndigheten för beredskap och samhällsskydd (MSB). En annan fördel med gasolvärmare är att de kan användas i utrymmen som vanligtvis inte är uppvärmda som exempelvis ett garage eller en verkstad. De påverkas inte heller av att stå utomhus i regn och oväder när de inte används.
Gasol har också en generellt låg förbrukningskostnad även om de kan vara något dyrare än elvärmare vid inköp. När elpriset är mer än 2 kr/kWh är gasol billigare än el. Gasolvärmare är oftast utrustade med flera olika säkerhetsfunktioner som exempelvis tändsäkring vilket innebär att gasolen stängs av om pilotlågan av någon anledning skulle slockna. De brukar även utrustas med en koldioxidvakt som stänger av gasolen automatiskt om halten av koldioxid (CO2) eller kolmonoxid (CO) skulle bli för hög. Överlag kräver de något mer underhåll än till exempel en elvärmare då man regelbundet bör kontrollera efter gasläckor samt måste koppla från gasoltuben när den inte är i bruk.
Gasolvärmare är oftast stående eftersom de måste kopplas till en gasoltub. De vanligaste modellerna är gasolkaminer, ”golvlampa”-modeller (även kallat ”mushroom”) och de som ser ut som små fläktar. Det finns även varianter som har en öppen låga, så kallade eldstäder med gasol, du kan läsa mer om dessa längre ner.
TERRASSVÄRMARE EL
Elektriska terrassvärmare använder elektricitet som bränsle. De flesta elvärmare för terrassen idag använder sig av tekniken infraröd strålning och är därför ofta synonymt med infravärmare (trots att modeller som drivs av andra bränslen också kan producera infraröd strålning).
Den infraröda värmen som kan finnas i en elvärmare värmer upp alla objekt som den träffar i ett utrymme istället för själva luften (så kallad punktuppvärmning). Detta skapar en snabb och hög värme som går att rikta dit man vill. Eftersom det inte är luften i sig som värms upp påverkas infravärmare inte heller lika lätt av vind och blåst. Stänger man däremot av enheten blir utrymmet snabbt kallt.
Då elvärmare drivs med ström är de enkla och smidiga att använda förutsatt att man har eluttag i närheten och tillgång till ström. Detta gör dock dem mindre praktiska att ta med dit man behöver värme eller andra ställen som kan sakna elektricitet som exempelvis sommarstugan eller husvagnen. De kan inte heller stå utomhus när de inte används utan bör tas in för att skyddas från regn och oväder. Det finns dock produkter som marknadsförs som vattentåliga.
Utomhusvärmare som drivs av el är många gånger billigare att köpa i engångskostnad men förbrukningskostnaden för el varierar beroende på var du bor. Under 2021 och 2022 har elpriset ofta legat högt i Sverige, vilket gjort att gasol blivit ett billigare alternativ för många. Elvärmare brukar ha flera smarta funktioner, exempelvis överhettningsskydd, inbyggd termostat, fjärrkontroll och timer. Installation av en elvärmare kan dock vara mer omfattande om den ska placeras på väggen eller i taket eftersom det då krävs en behörig installatör. Utöver det kräver dessa modeller väldigt lite underhåll.
Några exempel: Takhängd infravärmare, elektrisk kamin, elbrasa, halogenvärmare.