Vad ska jag tänka på vid köp av kamin?

Bluegaz BG64 Gasolkamin på terrassen

När man handskas med gasolprodukter är det viktigt att prioritera säkerheten. Se därför alltid till att din kamin är utrustad med både tändsäkring och gärna en s.k. säkerhetsvakt. Detta är viktiga säkerhetsfunktioner som kan göra stor skillnad om faran skulle vara framme.

En tändsäkring ser till att tillförseln av gasol stryps om lågan i din kamin skulle slockna utan att du själv har släckt den. På så vis undviker du att gasol läcker ut utan din vetskap.

En säkerhetsvakt eller en så kallad koldioxidvakt, som det också kallas, håller koll på koldioxiden i utrymmet och ser till att stänga av kaminen om koldioxidhalten i luften skulle bli för hög. Vi rekommenderar att du väljer en säkerhetsvakt av hög europeisk kvalitet. Bluegaz gasolkaminer BG64 och BG43 har båda utrustats med en italiensk ODS (dvs. ett italienskt Oxygen Depletion System), vilket är en koldioxidvakt med högsta kvalitet ur ett säkerhetsperspektiv.

Vi rekommenderar också starkt att du väljer en kamin med hög kvalitet på sina element så att du undviker risken för att de vittrar sönder. Bluegaz gasolkaminer har försetts med japanska keramiska element vilka har hårdare kvalitet och därmed också en längre livslängd.

En annan väldigt bra funktion är en elektrisk värmefläkt som ser till att rotera värmen snabbare i ditt utrymme. Bluegaz BG64 har en integrerad elfläkt som sprider värmen snabbt och jämnt i utrymmet där den placeras.

Andra saker som kan vara värt att fundera på är om du vill ha piezotändning eller elektronisk tändning. Fördelen med piezotändning är att du slipper byta batteri. Se också till att din gasolkamin har olika värmelägen så att du kan anpassa den efter dina värmebehov. När det gäller vilken maxeffekt din kamin bör ha så beror detta lite på hur stort utrymmet är som du vill värma upp. För ett rum på ca 30 kvadratmeter är en effekt på ca 4200 W lagom. För utrymmen kring 4,5 kvadratmeter är 1000 W bra. Det kan dock vara värt att välja en gasolkamin med högre maxeffekt oavsett eftersom du då alltid har alternativet att ställa in kaminen på en högre effekt först för att snabbare få värme. Det är även en god idé att välja en kamin med hjul för att underlätta förflyttning.

När du köper en gasolkamin så ska du så klart inte glömma bort att köpa till ett gasregulatorset så att du kan ansluta gasoltanken till din kamin. Bluegaz gasregulatorset funkar för alla svenska gasolprodukter. Glöm inte heller bort att köpa till en gasolflaska. Gasolflaskor hittar du på de flesta mackar i Sverige.

Se våra gasolkaminer.