Klassisk hamburgare med smält ost, krispig smashad burgare eller vegetarisk hamburgare med saftig halloumi? Bluegaz har tagit fram 15 olika varianter du måste testa.
Stekt hamburgare i all ära men få saker är så gott som att grilla hemgjorda hamburgare. Köttets saftighet och smak kommer verkligen till sin rätt under grillning och de snygga grillränderna är en fröjd för ögat. Dessutom kan hamburgare varieras på oändligt många sätt genom att byta ut burgaren eller växla tillbehören.
Hamburgare är klara när de har en innertemperatur mellan 55-70°C beroende på hur välstekt resultat du önskar.
Hamburgare ska grillas i cirka 3-4 minuter per sida (förutsatt att skivorna är max 1 cm tjocka). Hamburgare är klara när de fått fin färg och börjat ge ifrån sig vätska.
Vanligtvis grillas hamburgare på direkt värme eftersom det är en tunnare bit kött. Ett tips vid tjockare hamburgare är att förbereda både en indirekt och direkt grillzon. Börja med att grilla hamburgarna direkt tills de får en fin yta och för sedan över dem till den indirekta zonen tills de uppnår önskad innertemperatur.
Undvik detta genom att glazea burgarna och grillgallret med matolja innan hamburgarna läggs på grillen.
Läs våra bästa tips för att grilla hemgjorda hamburgare nedan!
Så gör du hemmagjorda hamburgare
- För att göra en klassisk hamburgare hemma, välj nötfärs gjord på exempelvis högrev eller flankstek. Helst ska färsen vara nymald, gärna grovmalen med en hög fetthalt (minst 15-20% för optimal saftighet).
- Blöt händerna innan du hanterar färsen för att undvika att den kletar ihop.
- Forma burgarna till samma storlek, gärna något större då de har en tendens att dra ihop sig i värmen. Använd med fördel en hamburgerpress. OBS: Överarbeta inte smeten och gör burgarna för kompakta, då kan de lätt bli torra när du grillar dem.
- Gör hamburgarna tunnare i mitten genom att pressa ned tummen för att forma en liten grop, då kommer de inte att resa sig lika mycket.
- Pensla burgarna med matolja så fastnar de inte på gallret.
Tips för att grilla perfekta hamburgare
- På gasolgrill: Sätt igång grillen och vänta tills den kommer upp i mediumvärme, ca 150-200°C eller hög värme, ca 200°C och uppåt.
- På kolgrill: Tänd grillen och vänta tills den kommer upp i mediumvärme eller hög värme.
- Olja in grillgallret för att undvika att hamburgare fastnar på grillen och för att få fin grillyta.
- Använd gärna en stekplatta eller ett grillhalster för att hjälpa burgarna bibehålla sin form, detta gäller speciellt hemmagjorda hamburgare på färs.
- Lägg på burgarna när grillgallret är rykande hett (det ska fräsa). Lämna grillen med öppet lock och grilla tills du fått rätt innertemperatur och grillyta.
- Hamburgare är ömtåliga så flippa inte för tidigt eller för ofta, det räcker med 1-2 gånger per sida.
1. Grillad hamburgare med bbq-sås
2. Grillad kikärtsburgare
Dessa smakrika veganska hamburgare får du inte missa!
För att göra veganska kikärtsburgare hemma, börja med att mixa kokta kikärtor med en stavmixer. Blanda i hackad vitlök och valfria hackade grönsaker. Häll i kryddor och mjöl (hjälper att binda ihop falafelburgarna). Forma till burgare och grilla på på medium-hög värme i ca 4-5 minuter per sida. Använd gärna ett grillhalster eller en stekplatta för att hjälpa burgarna hålla formen.
När kikärtsburgarna börjar få färg, värm hamburgarebröd eller fröfrallor på grillen. Toppa med vitlöksmajonnäs, färsk gurka, rödlök, tomat och salladsblad. Så gott!
3. Grillad cheeseburgare
Grillad cheeseburgare är en klassiker som sällan slår fel!
Blanda högrevsfärs med salt och peppar i en matberedare. Forma till burgare och lägg i ett grillhalster för att hålla burgarna intakta. Pensla med barbecue-sås och grilla på medium-hög värme i ca 4-5 minuter på båda sidor. Sänk till låg värme, lägg två cheddarostskivor på varje burgare och låt smälta. Rosta samtidigt hamburgerbröd.
Sätt ihop med tillbehör som isbergssallad, tomat, skivad rödlök och bostongurka. Nu har du en perfekt osthamburgare!
4. Grillad fiskhamburgare
Variera grillningen med dessa goda fiskhamburgare!
Använd en vit fisk som alaska pollock eller torsk och börja med att hacka fisken i medelstora bitar. Lägg sedan fisken i en matberedare och blanda väl. Tillsätt citron, ägg, salt och peppar samt ströbröd (för extra krispig yta) och mixa väl. Forma färsen till burgare och pensla båda sidor med olja. Placera burgarna på en stekplatta och grilla ca 3-4 minuter per sida på medium-hög värme tills de börjar se genomgrillade och gyllenebruna ut.
Sätt ihop med hamburgerbröd och kombinera med färska salladsblad och en god fiskmajonnäs. Bon appetit!
5. Grillad svart bönburgare
Dessa saftiga bönburgare på grillen med avokadocrème och karamelliserad lök blir garanterat en succé!
Svarta bönburgare: Skölj av de svarta bönorna, låt rinna av. Mosa bönorna med en gaffel. Blanda ner hackad rödlök, vitlök, örter och kryddor. Mixa och forma till hamburgare. Grilla på medium-hög värme på en stekplatta i ca 3-4 minuter per sida.
Lök: Placera en grillpanna på gallret. Smält smör och olivolja i en grillpanna. Lägg till lökskivor och rör om. Stek tills löken börjar bli mjuk och sänk sedan till medium-låg värme och grilla ca 10 minuter till. Häll i 2 tsk socker och rör om i ytterligare 10-15 minuter. Löken är karamelliserad när den har en djup gyllenbrun färg. Sätt ihop burgaren och servera!
6. Rökt pulled pork-burgare
Pulled pork-burgare som rökts på grillen är svårt att toppa!
Blötlägg rökspån några timmar innan grillningen. Preppa fläskkarré med salt och valfri rub. Slå in i plastfolie och låt ligga i kylen några timmar. När det är dags att grilla, ta ut fläskkarrén och gnugga in den med en omgång rub till. Fyll sedan en röklåda med rökspån och ställ på grillgallret.
Starta grillen och förbered en zon för indirekt värme. Placera en grillform med fläskkarrén på den svala sidan och sätt på locket. Grilla tills innertemperaturen är ca 95°C, räkna med 8-10 timmar. Slå in karrén i aluminiumfolie och låt vila ca en timme. Riv isär köttet. Bygg ihop burgaren med det rökta köttet, coleslaw eller annan dressing och njut!
7. Grillad mini-hamburgare (sliders)
8. Grillad halloumihamburgare
Grillad halloumi-hamburgare går snabbt göra och är den perfekta vego-hamburgaren!
Börja med att placera halloumibitarna på grillgallret och pensla med olivolja på båda sidor. Grilla på medium-hög värme ca 2-3 minuter per sida. En stor fördel med halloumi är att den inte smälter när den blir varm, istället håller den sin form och får en underbart krispig yta.
Rosta hamburgerbröd och sätt ihop burgarna med rödlök, grillad svamp och färska grönsaker. Servera med sötpotatispommes. Sedan är det bara att njuta av den härliga sältan i denna smarriga burgare!
9. Grillad LCHF-hamburgare
Med denna saftiga LCHF-hamburgare kommer du inte ens att sakna brödet!
Forma nötfärs eller högrevsfärs till antalet hamburgare du vill ha. Eftersom de flesta färdiga burgare i butik oftast innehåller mjöl är det en god idé att göra LCHF-burgare från grunden. Grilla hamburgarna på medium-hög värme på en plancha i ca 4-5 minuter per sida. När de börjar se klara ut, lägg på valfri ost och låt smälta.
Kombinera burgarna med dina favoritgrönsaker och använd färska salladsblad som bröd. Voilà, så har du en riktigt nyttig hamburgare!
10. Grillad laxburgare
Det blir inte godare än dessa lyxiga laxburgare!
Mixa lax i en matberedare med ägg, hackad lök, salt och peppar. Forma färsen till burgare och pensla med olja. Sätt burgarna i ett grillhalster eller lägg på en stekplatta på grillen. Grilla i ca 3-4 minuter på medium-hög värme på varje sida. Rosta bröden på grillen så de får fin färg.
Montera dina fiskhamburgare med en god tzatziki och tillbehör som skivad rödlök, salladsblad och tomat. Toppa med dill. Snacka om läckert!
11. Grillad smashad burgare
Om du gillar krispiga ytor måste du testa smashad burgare!
Smashing innebär att man pressar ned sina hamburgare på en väldigt het grillyta. Detta kan göras med hjälp av ett smashjärn, hamburgerpress eller grillspade. Fördelen med detta är att hela ytan på burgaren får direkt kontakt med värmen vilket gör att hamburgaren får extra saftig smak och krispig yta.
Vid grillning av smashade burgare är det viktigt att förbereda en fast yta på grillen som burgarna kan smashas på. Använd därför gärna en stekplatta eller GrillGrates som du vänder upp och ner. Sätt grillen på hög värme, spraya olja på den fasta ytan, lägg på burgarna och sen är det bara att börja smasha.
12. Grillad portabellohamburgare
Den rika smaken i portabellosvamp kommer verkligen fram när den läggs på grillen!
Likt kött har portabello en fast konsistens vilket gör den till en utmärkt vegetarisk hamburgare. Ta först bort foten på svampen och skrapa ur skivorna på undersidan med en sked. Pensla båda sidor med olivolja. Salta och peppra. Placera portabellosvamparna med toppen uppåt på grillgallret och grilla på medium-hög värme ca 5-8 minuter per sida tills de blivit mjuka. Pensla regelbundet med bbq-glaze.
När svampburgarna börjar se klara ut, placera dem i valfritt hamburgerbröd och toppa med salladsblad, paprika och blåmögelost. Yummy!
13. Grillad kycklinghamburgare
Grilla kryddiga kycklinghamburgare för en fräsch och lätt måltid!
14. Grillad hamburgare med ägg
Denna hemmagjorda hamburgare med bacon, ost och stekt ägg är den ultimata frukostburgaren!
Gör hemmagjorda hamburgare genom att blanda nötfärs, salt och peppar. Forma till önskad mängd hamburgare. Lägg burgarna på grillgallret och grilla på medium-hög värme i ca 4-5 minuter per sida. Placera bacon-skivor bredvid och grilla i ca 2-3 minuter. När det är 1-2 minuter, toppa burgarna med ost, sänk värmen och låt smälta. Placera samtidigt en grillpanna med en klick smör och knäck i några ägg. Stek tills vitan har stelnat. Avsluta med salt och peppar.
Snacka om frukostlyx!
15. Grillad tofuhamburgare
Denna veganska hamburgare med tofu är enkel att göra och blir riktigt god på grillen!
Till denna burgare är det viktigt att välja fast tofu, inte silkestofu. Vira in tofublocket i en ren köksshanduk och tryck något tungt ovanpå för att få ut vattnet. Detta kommer att göra burgarna fastare och lättare att grilla. Lägg tofublocket i en bunke och mosa till smulor. Häll i hackad lök, vitlökspulver, sojasås och lite peppar. Blanda väl och häll i mjöl eller ströbröd ifall det behövs mer stadga. Forma till burgare. Grilla i en grillpanna på medium-hög värme ca tre minuter per sida.
Servera tofuhamburgarna på bröd med majonnäs, zucchini, tomat och rödlök. Hur gott som helst!