Grillade julrevben, köttbullar och prinskorv på spett eller en smarrig kladdkaka gjord på glögg? Bluegaz har tagit fram 6 goda julrätter du gör på grillen för ett julbord utöver det vanliga!
Julen handlar om traditioner, men ibland kan det vara roligt att prova något nytt – som att grilla julbordet! Genom att grilla de klassiska rätterna får du den där underbara smaken av grillat samtidigt som du slipper stå inne i köket hela dagen. Samla familjen och släkten runt grillen för en magisk och stämingsfull jul de aldrig kommer att glömma!
Grilla på julen – 3 tips för perfekt resultat
- Preppa innan! Se till att göra så mycket som möjligt innan grillningen för att hålla nere tiden utomhus. Gå igenom recepten och ha allt du behöver nära till hands.
- Välj en vindskyddad plats för att säkerställa att grillen behåller en stabil temperatur under hela tillagningen.
- Läs fler av våra tips där vi berättar vad du ska tänka på vid grillning i kallare temperaturer.
1. Glögg
Ingen jul utan glögg! Att göra glöggen på grillen är speciellt perfekt för gasolgrillaren som redan har en kokplatta. Låt glöggen kokas upp medan du fixar resten av julgrillningen på grillgallret.
För att fixa glögg på grillen behöver du skapa en zon för indirekt värme. När grillen blivit varm, placera en kastrull över den indirekta värmezonen. Häll i glöggen i kastrullen. Tillsätt gärna extra kryddor som kanelstänger, kardemumma eller ingefära. Rör om så att kryddorna fördelar sig.
Låt glöggen värmas upp långsamt. Rör om då och då och håll koll på att glöggen inte kokar. När glöggen är klar, häll upp och servera med russin och mandel. Snacka om julstämning!
2. Grillade julrevben
Låt revbenen julifieras med detta recept på grillade julrevben med apelsin och julmust!
Börja med att koka upp rebenen med vatten och salt. Skumma av då och då. Lägg sedan till kryddpeppar, lagerblad och julmust och låt koka på medelvärme i ca 1 timme. Under tiden drar du ihop en glaze med mörk soja, en hel pressad apelsin med zest, sweet chili och ingefära.
Pensla glazen på revbenen och grilla i ca 20-30 minuter på 200°. Pensla på glazen några gånger till under tiden. När revbenen är klara, låt vila i ca 10-20 minuter innan servering. Hur festligt kan det bli?
3. Grillade köttbull- och prinskorvspett
Köttbullar och prinskorvar är ett måste på julbordet och blir extra gott på grillen!
Trä köttbullar och prinskorv (skurna i bitar) på grillspett (tänk på att träspett måste ligga i blöt ca 30 minuter före användning). Pensla med olivolja.
Tänd grillen och låt bli varm. Lägg på spetten och grilla på medelhög värme i ca 10-15 minuter tills köttbullarna och korvbitarna är genomstekta och har en fin, gyllene yta. Tänk på att vända spetten regelbundet för att få en jämn grillning.
Plocka av köttbullarna och korven från spetten eller servera som de är för en ny och annorlunda presentation på julbordet!
4. Grillad julpizza
Trött på de klassiska julrätterna? Prova detta recept på vår läckra julpizza med julskinka och krispig grönkål!
Börja med att blanda ihop degen i en bunke. Tillsätt mjöl och börja arbeta degen. När du kan få loss degen, börja knåda den för hand i ca 10 minuter. Forma till 4 lika stora bollar och låt jäsa i 15 minuter. Under tiden, sätt gång grillen och lägg på pizzastenen. Baka ut de 4 bollarna till önskad storlek och låt jäsa 10-15 minuter till. Blanda crème fraiche, senap och pressad vitlök och smeta ut över pizzan. Toppa med riven ost, parmesan, julskinka och grönkål.
Baka pizzan på 300-320° i ca 5-6 minuter under stängt lock. Skär upp och servera!
5. Klassiska lussekatter
Baka lussekatterna på grillen för en härlig twist på julbaket!
Smält smör i en stekpanna på låg värme. Häll sedan i mjölken och låt blandningen blir ljummen. Lös upp jästen i lite av degspadet i en stor bunke och tillsätt sedan resten av spadet, salt, socker, saffran och ägg. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen är lätt att hantera och släpper från bunken. Låt degen jäsa i ca 30 minuter medan du förbereder grillen.
Efter jäsningen, knåda degen smidig på en mjölad yta och dela upp den i ca 30 bullar. Garnera med russin och låt bullarna jäsa på bakplåtspapper under en handduk i ca 30 minuter till. Pensla bullarna med uppvispat ägg och mjölk. Grädda på en het pizzasten på 225° i ca 10-15 minuter under stängt lock. Mums!
6. Glöggkladdkaka
En juligare efterrätt får man leta efter! Detta recept på grillad glöggkladdkaka med lingonkräm måste provas!
Börja med att blanda lingon och socker i en skål. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kakao och kryddor i en annan bunke. Sikta ner blandningen i smeten och vispa ihop. Tillsätt smält smör och glögg, rör om till en jämn smet och häll i en rund aluminiumform. Grilla på indirekt värme i ca 12-14 minuter tills kakan är dallrig men sätter sig när den svalnar.
Vispa färskost, vaniljpulver, grädde och florsocker till en fluffig kräm. Rör i lingonen och toppa den svalnade kakan med krämen. Sen är det bara till att njuta!