Grillad korv med bröd, rostade marshmallows eller pinnbröd på grillen? Bluegaz har tagit fram tretton riktigt goda och enkla saker att grilla på utflykten.
Att åka på utflykt och vistas i naturen är en underbar och välbehövlig distraktion från vardagen som vi alla behöver. Att tillbringa tid utomhus har en underbar effekt på vår mentala och fysiska hälsa, speciellt under de varmare månaderna.
Utan tillgång till kök blir grillen snabbt din bästa vän. Att grilla på picknicken, campingen, vandringen eller fisketuren är lika smidigt och bekvämt som det är gott. I denna guide får du tips på mat till utflykten som passar lika bra oavsett om du semestrar i en park, husvagn, tält, båt eller fiskehydda!
Grilla på utflykten – 4 tips för perfekt resultat
- Kom förberedd! Packa med så mycket färdig mat som möjligt för att underlätta. Bra mat att ta med på utflykten inkluderar potatissallad, pastasallad, tunnbröd, färska grönsaker, frukt och färdiga såser.
- Vi rekommenderar att du tar med en bärbar grill för att kunna grilla på utflykten. Om detta inte är möjligt, kolla om där finns en utegrill att använda alternativt gör upp en egen eld att grilla över. Skippa engångsgrillen och tändvätskan för miljöns skull.
- Försök grilla på en så vindstilla plats som möjligt för att hjälpa grillen hålla en konsekvent temperatur.
- Prioritera mat med kortare tillagningstid så som tunnare bitar kött, grönsaker och frukt för att spara tid.
1. Grillad korv med bröd
Självklart måste vi ju börja med den mest klassiska uflyktsmaten: Grillad korv med bröd!
Korvgrillning är enkelt, gott och lätt att variera. Experimentera med olika sorters korvar som chorizo eller salciccia och kombinera detta med ditt favoritkorvbröd (vi älskar briochebröd!).
Packa med klassiska toppings som ketchup och senap samt goda tillbehör som picklad rödlök, rostad lök och ättiksgurka.
Grilla korvarna på medium-hög värme i ca 5 minuter tills de fått färg. Värm korvbröden på grillen den sista minuten och lägg sedan på valfria toppings. Servera och njut!
2. Grillade majskolvar
Grillad majs kräver minimalt med prepp och är en utmärkt sidorätt när man ska grilla på utflykten.
Sätt grillen på medium-hög värme. Lägg färdigkokta majskolvar på grillen i ca 5-10 minuter tills de blir varma och får färg (om du föredrar mindre bitar kan du dela majskolvarna på mitten först). Glöm inte att vända på dem regelbundet.
När majskolvarna börjar se klara ut, lägg en klick smör på varje kolv och salta. Om du vill ha fler tillbehör kan du pensla majskolvarna med en god bbq-glaze eller strössla över lite parmesan.
Fler tips på grillad majs hittar du här.
3. Heta grillade halloumispett
Het halloumi är ett smaskigt vegoalternativ på utflykten!
Preppa halloumin hemma genom att torka av den med hushållspapper och skära den i 4 lika långa bitar. Trä bitarna på spett (tänk på att träspett måste ligga i blöt ca 30 minuter före användning) och pensla med olivolja. Lägg i en matlåda.
Förbered även chiliolja (2 msk hackad färsk röd chili med 4 msk olivolja) och förvara i en liten burk.
När det är dags, grilla halloumin på medium-hög värme i några minuter per sida tills du får den där härligt gyllenebruna färgen. Pensla på chilioljan och toppa med hackad mynta. Voilà!
4. Grillad brie
Brieost kan grillas hel och sedan dras isär och ätas med bröd, inga bestick krävs!
Börja med att preppa grillen för indirekt värme. Pensla brieostens båda sidor med lite olivolja (behåll skalet på annars kommer den smälta osten att rinna ut under grillningen). Placera osten på den indirekta sidan av grillen och låt ligga i ca 2 minuter. Vänd på osten och grilla i 2 minuter till.
Servera med ett gott bröd och mumsiga toppings som är enkla att packa med så som exempelvis marmelad eller sylt. Snacka om lyxig utflyktsmat!
5. Bakad potatis på grillen
Bakad potatis på grillen är en riktig campingfavorit!
Börja med att förbereda bakpotatisarna hemma. Skrubba dem väl och picka varje potatis med hjälp av en gaffel. Drissla över olivolja och salt och linda sedan in dem i aluminiumfolie. Packa med en god fyllning som exempelvis kycklingröra eller skagenröra.
Placera bakpotatisarna på grillgallret och baka i ca 45-60 minuter tills de börjar mjukna. Potatisarna är klara när du kan sticka in en kniv utan problem.
Kombinera med smör, salt, peppar och en mumsig fyllning. Ät enkelt med sked. Mums!
6. Grillade kycklingklubbor
Kycklingklubbor kan ätas direkt med händerna och är perfekt som utflyktsmat.
Torka först kycklingklubborna torra med hushållspapper. Pensla ett tunt lager olivolja på kycklingen och krydda därefter ordentligt med valfri bbq rub eller favoritkrydda.
Olja in grillgallret och låt grillen komma upp i medium-hög värme. Placera kycklingklubborna på grillgallret och grilla i ca 20 minuter tills innertemperaturen är ca 80°C. Vänd på klubborna var 5:e minut och pensla gärna regelbundet med grillglaze eller olja. Låt kycklingklubborna vila 5 minuter.
Servera med en god bbq-sås eller ranchdressing. Yummy!
7. Grillspett
Preppa en variation av smakfyllda grillspett hemma för smidig grillning på utflykten!
Börja med att välja ut protein och grönsaker. Populära val för protein inkluderar kyckling, nötkött, tofu, korv, lamm och fisk. För grönsaker är lök, paprika, svamp, tomater och zucchini goda alternativ.
Skär proteinet och grönsakerna i lika stora bitar. Trä all mat på spett (tänk på att träspett måste ligga i blöt ca 30 minuter före användning) och placera i en matlåda.
När det är dags för grillning, pensla grillgallret med olivolja och lägg på spetten. Grilla på mediumvärme i ca 10-15 minuter, vänd spetten några gånger under tiden. Servera!
8. Grillad baconlindad sparris
Baconlindad sparris är ett smakrikt och enkelt grilltillbehör som kan ätas direkt med händerna!
Preppa sparrisen hemma genom att skölja dem och skära bort de hårda bitarna längst ner. Linda en baconskiva runt varje sparris och lägg i en matlåda.
När det är dags att grilla på utflykten, lägg sparrisarna på grillgallret (alternativt en stekplatta) och låt grilla på mediumvärme i ca 12-15 minuter. Vänd på dem några gånger under tiden.
När baconet har fått fin färg och blivit krispig är det klart.
9. Helgrillad fisk
Få saker är så gott som helgrillad fisk, speciellt om man har fångat fisken själv!
Se till att fisken är fjällad, rensad och torr innan du börjar. Goda förslag på fisk är exempelvis röding, abborre eller gädda. Salta fisken på båda sidor. Skär en skåra längs mitten och fyll fisken ordentligt med valfri örtblandning och salt. Skär några tunna snitt på varje sida så att värme kommer igenom. Pensla fisken med olivolja.
Grilla fisken på medium-hög värme i ca 5-10 minuter per sida beroende på fiskens storlek. Använd ett grillhalster alternativt olja in grillgallret så att inte skinnet bränner fast. När fisken är klar, toppa med ett par citronskivor och servera!
10. Paella med kyckling och räkor
Paella kräver lite mer prepp än andra alternativ men är superpraktiskt om ni är många som ska äta!
Placera paellapannan på en gasolbrännare eller grill. Ringla ut lite olivolja och lägg i kycklingbitar samt färska skalade räkor. Stek på mediumvärme några minuter per sida. Lägg åt sidan. Häll i skivad paprika och finhackad lök, låt fräsa några minuter. Blanda i paellaris, 1 msk tomatpuré, 1 msk rökt paprikapulver, en nypa saffran och en buljongtärning. Häll tillräckligt med vatten för att täcka hela ytan och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda ca 15-20 minuter. Rör inte runt.
11. Grillade pannkakor
Fixa smeten hemma och grilla pannkakor snabbt och enkelt på utflykten!
Preppa pannkaksmixen hemma genom att blanda ihop mjöl, salt, mjölk och ägg. För över i en behållare. När det är dags att grilla, placera en grillpanna ovanpå grillgallret och spraya lite olivolja. Häll ut tillräckligt med pannkakssmet för att forma en tunn pannkaka. Grilla på låg värme i max 3 minuter per sida (använd en grillspade för att kontrollera om pannkakan börjar se brun ut undertill innan du vänder på den). Upprepa tills smeten är slut.
Bre på nutella eller sylt från en klämmis och rulla ihop och ät direkt!
12. Pinnbröd på grillen
Pinnbröd är riktigt gott att grilla på picknick!
Preppa degen hemma genom att mixa salt, mjöl och bakpulver. Addera vatten och knåda degen. Lägg i en behållare.
När det är dags för grillning, börja med att forma degen till längder och linda den runt ett grillspett eller en pinne. Grilla pinnbröden över öppen eld eller glödande kol. Håll spetten en bit ovanför glöden och snurra långsamt tills pinnbrödet är gyllenebrunt och går att dra av.
Fyll pinnbröden med sylt, smör eller glass. Smaskigt värre!
13. Grillade marshmallows
Det finns väl knappast något mysigare än att kura ihop sig runt lägerelden och grilla marshmallows?
Starta upp en eld i god tid (detta kan antingen vara i form av en öppen eld eller direkt i kolgrillen). Trä fast flera marshmallows på ett grillspett eller en pinne. Håll spettet en bit ovanför elden eller den glödande kolen. Rotera spettet långsamt hela tiden och grilla tills marshmallowsen får en fin brun färg. Vänta någon minut innan du äter så att du inte bränner dig.
Du kan också ta marshmallowsen till nästa nivå genom att grilla smores med kex och choklad. Kolla in våra goda grillrecept på smores.