Stekt ägg och bacon, klassisk pyttipanna eller en smarrig falukorvskebabrulle? Bluegaz har tagit fram 9 underbara maträtter som du enkelt gör på stekhällen.
Stekhällen har blivit en favorit bland matentusiaster som älskar att laga mat ute. Med en stekhäll kan du laga mat utomhus på ett snabbt och smidigt sätt.
Stekhällens konstruktion och platta yta gör att maten får direktkontakt med värmen vilket resulterar i fantastisk stekyta på det som tillagas. Den är också rejält stor och har en lätt skålad design vilket möjliggör för flera olika matlagningsmetoder och maträtter. Förutom kött och grönsaker kan du göra grytor, wokar, pastarätter, bakverk och mycket mer. I princip allt kan lagas på stekhäll!
Gasolbrännare:
Fördelar:
· Blir snabbt varm
· Smidigt att hålla jämn värme och reglera temperatur
· Enkelt att skapa olika värmezoner
· Mindre beroende av väderförhållanden
· Genererar mindre rök
Nackdelar:
· Kräver mer underhåll i form av gasläckagetest och påfyllning av gasol
Över öppen eld:
Fördelar:
· Ger äkta lägereldskänsla och hög mysfaktor
· Ger enligt vissa en rökigare smak
Nackdelar:
· Kan ta tid att få upp värmen
· Svårare att hålla en jämn värme och reglera temperatur
· Starkt beroende av väderförhållanden
Stekhällen har stor stekyta och är lätt skålad, någonstans mitt emellan en wok och en stekpanna. Detta gör att du kan använda den för nästan all sorts matlagning som exempelvis att steka, woka, koka, baka och fritera.
5 tips för att laga mat på stekhäll
- Se till att hällen är inbränd, rengjord och inoljad innan du börjar. På så vis fastnar inte maten.
- Låt stekhällen bli ordentligt varm innan du lägger på maten (ca 10-15 minuter).
- Se till att ha både en direkt och indirekt värmezon på hällen för att kunna tillaga olika livsmedel samtidigt och för att kunna flytta runt ingredienser beroende på hur mycket värme de behöver. På gasolbrännare gör du detta genom att reglera temperaturen på brännarna. Över öppen eld gör du detta genom att placera kolen eller veden under ena sidan av stekhällen.
- Använd rätt mängd matolja eller smör. För mycket fett kan orsaka flammor, medan för lite kan göra att maten fastnar.
- Rengör alltid hällen medan den fortfarande är varm genom att skrapa bort resterna med en stekspade. Avsluta med ett lager olja.
1. Falukorvskebabrulle
Detta smarriga recept på stekt falukorvskebab är en svensk variant på kebabrulle.
Börja med att preppa kebabsås och kryddblandning till falukorven enligt recept. Hyvla sedan falukorv på längden med en osthyvel. Lägg i en bunke och blanda med olivolja och kryddmixen. Låt stå och dra sig. Under tiden steker du stekpannebröd på medelhög värme tills du fått fin färg på bägge sidor. Ta av brödet och lägg under handduk. Stek därefter falukorv, skivad paprika och aubergine tills du fått en fin yta.
Montera falukorvskebabrullen med brödet, såsen, falukorven och grönsakerna. Smaklig måltid!
2. Smashburger
3. Kycklingwok med nudlar
Här förenas saftig kyckling med nudlar och grönsaker i en härligt färglad wok.
Koka nudlar med buljong enligt anvisningar. Häll av nudlarna och häll därefter i sesamolja och rör om. Blanda samman ingredienserna till woksåsen enligt recept och låt stå. Förbered kycklingen och grönsakerna. Värm upp stekhällen och tillsätt lite olja. Börja med att steka kyckling med ca 2 msk woksås tills den är genomstekt. Lägg på tärnad paprika, delad minimimajs, strimlad rödlök och delad broccoli tillsammans med ca 3 msk sås. Stek i ca 5 minuter. Häll sedan på nudlarna och resten av såsen. Blanda ihop och låt woka i ca 3-5 minuter till!
Avsluta med chili och korander. Mmm!
4. Hash browns
Dessa krispiga potatisplättar är en populär frukosträtt i USA som är perfekt att göra på stekhällen!
Skala 4 potatisar och riv dem grovt. Finhacka lök och lägg i en skål tillsammans med potatisen. Blanda ned salt, peppar och andra kryddor efter smak. Rör om.
Dela potatisen i 8 lika stora delar och forma till platta kakor. Tillsätt olja eller smör på den upphettade stekhällen och lägg på plättarna. Stek på medelhög värme i ca 4-5 minuter på varje sida eller tills de är gyllenebruna och krispiga. Flytta över plättarna till ett papper och låt överflödig olja rinna av.
Servera hash brownsen varma tillsammans med stekt ägg, bacon och grönsaker. Riktigt lyxigt!
5. Stekt ägg och bacon
Denna frukostfavorit blir underbar på stekhällen!
Börja med att steka baconskivorna på den uppvärmda stekhällen i ca 3-5 minuter per sida eller tills du uppnår önskad krispighet. Placera baconet på papper vid sidan och låt överflödigt fett rinna av. Knäck äggen försiktigt över stekhällen. Om du vill ha stekt ägg med rinnande gula, stek dem på medelhög värme tills äggvitan är fast men gulan fortfarande är mjuk. Om du vill ha hårdare gula, stek längre. Salta och peppra efter smak. När äggen är klara, lyft av dem försiktigt med hjälp av en stekspade.
Servera med baconskivorna och njut!
6. Stekt pannbiff
Detta mumsiga recept på stekt pannbiff med lök är en av våra absoluta favoriter!
Börja med att blanda samman färsen i en bunke enligt recept. Låt färsen stå i ca 10 minuter. Rulla sedan ut och forma till biffar. Tillsätt en stor klick smör på den uppvärmda stekhällen och låt smälta. Lägg på biffarna och stek på medelhög värme. Stek även lite strimlad gul lök vid sidan om. När biffarna fått en fin gyllenebrun färg, sätt in dem i ugnen på 180° i ca 15-20 minuter.
Servera pannbiffarna med den stekta löken, kokt potatis, gräddsås, smörgåsgurka och lingonsylt. Så gott!
7. Köttfärssås
Köttfärssås på stekhäll? Ja tack!
Tillsätt olja på den uppvärmda stekhällen. Lägg på hackad lök, vitlök och morötter och stek på medelhög till hög värme tills det börjar mjukna. Häll på köttfärsen och bryt upp i mindre bitar. Bryn färsen tills den får en fin, brun yta. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, kryddor samt salt och peppar. Rör om och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 20-30 minuter. Glöm inte att röra om då och då så att inte såsen bränns vid.
Servera med nykokt pasta och toppa med riven parmesan! Mums!
8. Pyttipanna
Pyttipanna är en svensk klassiker som enkelt kan anpassas efter vad du har hemma.
För att spara tid är det smart att koka potatisen och eventuella grönsaker innan stekningen. Skär sedan i tärningar. Hacka gul lök. Skiva köttet och korven. Tiillsätt olja på stekhällen och lägg på samtliga ingredienser på stekhällen när den blivit het. Stek på medelhög värme tills allt blir krispigt och gyllebrunt. Tänk på att röra om ofta så att inte pytten bränns.
Smaka av med salt och peppar och servera med stekt ägg och andra goda tillbehör. Mums!
9. Råstekt potatis
Det blir knappast lättare än så här!
Skala och skiva önskad mängd potatis i ca 3 mm tjocka skivor. För över i en bunke. Skölj bunken med potatisen ordentligt och rör runt. Häll sedan över potatisen i ett durkslag.
Tillsätt olja och smör på stekhällen. Efter smöret smält, lägg på den skivade potatisen och stek på hög värme i ca 5 minuter. Sänk därefter värmen något och stek i ca 5 minuter till. Glöm inte bort att vända på potatisen då och då.
Avsluta med salt, peppar och valfria kryddor. Snacka om smarrigt!