Recept – Kyckling- och skaldjurspaella
Recept av Natalie Wilhelmsson, matkreatör
Skaldjurspaella är en smakrik och klassisk spansk rätt som bjuder på en fest för smaklökarna. I detta recept blandas färska musslor och kräftor med saftiga kycklingbitar. Allt på en härlig risbädd med smak av saffran och paprika.
Ingredienser – 6 portioner (tid: ca 1 h)
- 700-800 kycklingfilé
- 2 chorizokorvar, hackad i önskad storlek
- 2,5 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
- 1 röd paprika, strimlad
- 1 stor gul lök, strimlad
- 2 stora vitlöksklyftor (eller 3 små), finhackade
- Ca 600-650 g risottoris (jag tog avorioris)
- 1 paket saffran
- 2,5 hönsbuljongtärningar
- 2 msk Kikkoman sojasås
- 6 kräftor
- 1 nät musslor
- 1 burk tomater (krossade eller körsbärstomater)
- 150 g ärtor
- 1 citron
- 1 dl olivolja
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk cayennepeppar
- Salt
- Svartpeppar
- Vatten
Så gör du
- Ringa ut lite olivolja i paellapannan.
- Lägg i kycklingfiléerna och stek på hög värme.
- När filéerna är nästan genomstekta, lägg i gul lök, vitlök och paprika. Stek ihop.
- När det doftar ljuvligt och grönsakerna börjar bli mjuka, häll på riset och korven och stek lite under omrörning,
- Häll i vinet och fortsätt röra om.
- Lägg i buljongtärningarna och låt lösas upp.
- Rör runt i pannan hela tiden och addera hela tiden mer vatten (ca 2 dl i taget) så det inte blir torrt. Det går åt mycket vatten.
- Addera Kikkoman-sojan, kryddorna samt saffranen och fortsätt röra om.
- Häll i tomaterna och fortsätt röra om och addera mer vatten allteftersom det behövs.
- Lägg alla musslor i i en separat skål med kallt vatten. De som inte har stängts slänger du och de som stängts tvättar du av.
- När riset börjar bli klart, lägg i ärtorna och musslorna och rör runt. Det ska bara hettas upp och musslorna ska öppnas.
- Garnera med färdigkokta kräftor och citron.
Skaldjurspaella tillagas i Paellaset.
Skaldjurspaella serverat i paellapanna.
Vad är skaldjurspaella?
Skaldjurspaella är en spansk risrätt där riset tillagas tillsammans med skaldjur som räkor, musslor, bläckfisk eller krabba, ofta med saffran, grönsaker och kryddor som ger både färg och smak. Den är smakrik, aromatisk och ett populärt alternativ för den som älskar havets smaker. Skaldjurspaella passar perfekt som festlig rätt eller som huvudrätt på grill- eller middagsbordet.