Grillade semlor – vilken grej!

Semla + grilla = Två stämningshöjare i perfekt kombination. För vad är godare än semla och vad är härligare än att grilla tillsammans? Utöver den trevliga stämningen så är det även en mumsig kombination. På grillen får du ett saftigt bröd med lätt knaprig grillyta. För att höja nivån ytterligare kan du fixa härligt brända mandlar på grillen samtidigt som bullarna gräddas, och mixa dem i en matberedare för en unik och rökig touch på din egengjorda mandelmassa. Detta är en kul och läcker upplevelse som alla grillnördar borde testa samt en garanterad succé hos grillgästerna. Missa inte vår steg-för-steg video längst ner!

Ingredienser för fyra semlor:

Vetebullar
• 0,25 g kardemummakärnor

• 4,5 dl vetemjöl
• 0,5 dl strösocker
• 1 tsk torrjäst
• 1,5 dl vatten (fingervarmt)
• 20 g margarin

Mandelmassa
• 50 g mandlar
• 2 dl socker
• 0,5 dl matgrädde
• 2 dl florsocker

Garnering
• 2 dl grädde (kan bytas till vegetabiliska alternativ som kokosgrädde, havregrädde)
• 0,5 dl florsocker för garnering

Så gör du
Börja med att mortla kardemummakärnona. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält margarinet och blanda med det fingervarma vattnet. Blanda sedan ihop de torra och blöta ingredienserna i skål och knåda till en deg. När degen är fast så låt jäsa under en ren handduk i ca en timme.

Dela degen i fyra delar och rulla till bullar. Sätt gasolgrillen på max och placera bullarna på en grillpanna mitt i ugnen. Bullarna ska grillas på 225 grader i ca 10 min under stängt lock. Lyft över dem till varmhållningshyllan de sista minuterna för snygga grillränder.

Mandelmassa
Grilla mandlarna med 1 dl socker i en grillpanna på grillgallret eller sidobrännaren. Ta av dem när mandlarna blivit brynta, lägg till lite vatten om så behövs för att inte bränna sockret. Vissa föredrar en lätt rostning eller så kan du satsa på en mörkare, mer grillad version. När mandlarna är färdiggrillade, låt svalna innan de körs i en matberedare. Mixa sedan med florsockret och matgrädden tills det blir en sandig konsistens.

Ihopsättning av semla
Efter att bullarna har svalnat så ska dessa delas på mitten. Gröp ur en bit för att spritsa ner mandelmassan i. Toppa med grädde innan du lägger på locket. Pudra med florsocker.

SE FLER GRILLRECEPT