Grillexperterna: Kamadogrillning hetare än någonsin

PRESS – 2022-05-23

De senaste åren har den traditionella kolgrillen och smidiga gasolgrillen fått en ny konkurrent i form av en tung rund grill med keramisk insida. Grillentusiaster samlas i facebookgrupper för att diskutera deras kamados och grillföretag hakar på trenden. Vad är det som gör kamadogrillning så populärt?

De populära och tunga kamadogrillarna kan byggas in i bord eller stå för sig själva.

Betyder ugn på japanska
Kamado betyder ugn på japanska och hänvisar till ett uråldrigat sätt att att tillaga mat i Japan och Asien; med lergrytor och krukor som hettas upp och tillagar mat länge med låg temperatur. Färger och storlekar kan variera men gemensamt är den runda formen, tunga keramiska insidan och emaljerade utsidan. Det som skiljer en kamadogrill från en vanlig kolgrill är främst dess unika och jämna värmeisolering tack vare det tunga locket och tjocka väggar.

Kamados kan finnas i flera olika storlekar och färger.

Grillföretag anammar trenden
Trots att grillföretaget Bluegaz specialiserat sig på gasolgrillar i många år så har de nyligen valt att utöka sortimentet med flera typer av kamadogrillar. Enligt E-handelschefen Isabella Kron är detta ett sätt att komplettera sortimentet och tillgodose flera kunders uttryckta intresse. Enligt henne har det länge funnits en unik gemenskap kring kamadogrillning bland mer avancerade grillare, som nu spridit sig hos mer oerfarna grillare och nybörjare. 

– Från att sällan ha hört om kamadogrillning från våra kunder så har efterfrågan ökat stort bara de senaste två åren, säger Isabella Kron.

Isabella Kron ser hur intresset för kamadogrillning ökat snabbt de senaste åren.

Kamadogemenskapen online
Sökningar på Google kring kamados har dubblats de senaste åren och det finns flera forum på nätet gällande just kamadogrillning. En av grupperna online är Kamado BBQ Sverige på Facebook med ca 3 000 medlemmar, varav en är grillexperten Fredrik Svensson som driver Instagram-kontot Freddevidgrillen med över 6 000 följare. Enligt Fredrik är grupperna ett sätt för andra grillintresserade att hjälpa varandra och dela med sig; det är en unik och trevlig ton som styr samtalen. 

– Det är svårt att vara negativ när det pratas om grillning och mat, säger Fredrik Svensson.

Enligt Fredrik hänger intresset för kamadogrillning ihop med hur grillning och matlagning blivit mer populärt generellt i Sverige. Detta i sin tur tror han är ett resultat av en ökad mängd matlagningsprogram i kombination med hur pandemin fått människor att hålla sig hemma och vilja skapa restaurangmat i sina egna kök. Kamadogrillning tycker han är en särskilt kreativ process och ett sätt att testa nya matidéer.

Kamadogrillning är ett skapande som tar tid, vilket är hela poängen, enligt Fredrik Svensson.

– Kamadogrillar ger fler matlagningsformer som bakning, rökning, ångning utöver klassisk slow cooking som skapar det oerhört möra och saftiga köttet som alla pratar om, säger Fredrik Svensson.

Enligt honom är det den längre processen som gör det så lockande att grilla kamado och han uppmuntrar andra medlemmar i grillforum att våga misslyckas och prova sig fram. Att långgrilla renracks med kantarellsås är Fredriks favorit, men han menar att det även finns massor av vegoalternativ som passar på kamado som rotfrukter, sparris, halloumi och rökt tofu.

Fredriks kamadotips
Kamadogrillar har ökat i popularitet och med det finns det en uppsjö av varianter att välja mellan. När det kommer till att välja rätt kamadogrill av alla versioner som finns så rekommenderar Fredrik att fokusera på grillytan, då han ofta ser att det är något som vi människor naturligt vill ha mer av. För nybörjare tipsar han om att göra research och inte snåla på kvalitén när kamadon ska köpas, och snarare se det mer som en investering som ska hålla hela livet.

– Lägg en tusenlapp extra för att köpa en kamado från kändare märken för att garantera att du får bra kvalitet, säger Fredrik Svensson.

PRESSKONTAKT
Isabella Kron
E-commerce manager
isabella@bluegaz.se

PRESSMEDDELANDEN
Samlingssida för Bluegaz pressmeddelanden och nyheter.

OM OSS
Se Bluegaz om oss-sida.