Elkrisen: Billigare att värma huset med gasol än med el

PRESS – 2022-12-14
Det är billigare att värma huset med gasol än el, enligt svenska energiexperter.
– Folk börjar inse att de kan halvera månadskostnaden på elen genom att använda gasol som värmekälla, säger Niklas Månsson, VD på Bluegaz och tidigare marknadsansvarig på gasbolaget Linde.
 
Niklas Månsson, VD på Bluegaz.
 
Elkrisen i Sverige
Villa- och husägare har sedan i fjol mött en ny verklighet med historiskt höga elpriser i Sverige och vinterns elnota räknas bli tre gånger så hög under 2022 jämfört med tidigare år. Husägare har behövt sänka sin elkonsumtion drastiskt, och över hälften av villaägare känner oro inför elkostnader enligt en undersökning gjord av Novus 2022. I vissa fall har individer behövt sälja sin bostad när elräkningarna femdubblats.
 
Ökade kostnader har primärt legat till grund för minskad elkonsumtion hos svenskar, men sedan december 2022 har ytterligare en orsak uppmärksammats av myndigheter: Strömmen kan helt enkelt stängas av i vissa delar av Sverige.
 
Uppvärmning och varmvatten drar mest energi i en bostad, som står för ca 75% av den totala förbrukningen.
 
Enligt elexperterna Jan Blomgren och Svenolof Karlsson kan hela södra Sverige eventuellt bli långvarigt strömlöst under vintern. Denna risk har lett till att regeringen nu vädjar till svenska folket att spara på el.
– Varje kilowattimme räknas, säger energi- och näringsminister Ebba Busch, som uppmanar villaägare att sänka graderna inomhus.
 
Fokuset på temperatursänkning grundar sig i att det står för majoriteten av den totala elförbrukningen i svenska hem. Det är nämligen uppvärmningen och varmvattnet som drar mest energi i en bostad, närmare 75% av den totala förbrukningen. Hushållsel som belysning, tvätt, och hemelektronik står för resterande förbrukning.
 
Regeringen uppmanar nu villaägare att sänka graderna inomhus.
 
MSB: Använd gasol som alternativ värmekälla
Enligt Myndigheten för beredskap och samhällskydd (MSB) rekommenderas hushåll att ha alternativa värmekällor ifall strömmen av olika anledningar skulle gå, som diesel, gasol, eller ved. Gasolprodukter som kaminer och terrassvärmare har ökat rekordartat i försäljning under 2022 enligt gasolexperten Bluegaz.
– Tidigare var det viktigt att bunkra upp och ha en säker värmekälla i form av gasolkamin hemma. Nu har det blivit ett populärt spartips hos villaägare att komplettera uppvärmningen med gasol, säger Håkan Pålsson, säljchef på Bluegaz.
 
Gasolkaminer kan dra ner på energikostnaden, enligt experter.
 
Gasol kan, till skillnad från el, inte värma upp hela husets ytor med samma enkelhet, utan värmer endast utrymmet den befinner sig i som vardagsrummet, garaget eller uterummet. VD för Bluegaz Niklas Månsson har arbetat i gasolbranschen i över tjugo år och enligt honom måste tankesättet kring värme hos svenskar ändras för att kunna hantera den nuvarande energikrisen.
– Vi behöver inte värma hela huset, bara de utrymmen vi faktiskt använder, säger Niklas Månsson.
 

Så mycket billigare är det med gasol:

Flaska på 10 kg/359 kr

• Motsvarar ett elpris på ca 2,20 kr/kWh (exkl. elnätsavgift). En genomsnittlig villa i Sverige gör av med ca 20 000 kWh/år, när elpriset ligger på 6 kr/kWh blir priset ca 330 kr per dag, vilket blir 9 900 kr i månaden. Motsvarande värmeförbrukning med gasol kostar ca 120 kr/dag, vilket resulterar i en kostnad på 3 600 kr i månaden.

Tänk på:

• Gasolvärmare behöver tas hand om för att undvika alla olyckor. Kontrollera regelbundet för läckage och använd endast gasolflaskor avsedda för den specifika värmaren. Håll avstånd mellan gasolvärmare och brännbart material.

PRESSKONTAKT
Isabella Kron
E-commerce manager
isabella@bluegaz.se

PRESSMEDDELANDEN
Samlingssida för Bluegaz pressmeddelanden och nyheter.

OM OSS
Se Bluegaz om oss-sida.