Recept – Stekta pannbiffar med stekt lök
Recept av Matbymonica, matkreatör
Pannbiff, en klassiker som kan göras på många olika sätt. De är saftiga och goda och gör sig bra på stekhällen där de får en fantastiskt fin yta och smak. Servera med stekt lök, potatis och en god gräddsås eller i en fralla någonstans i skogen eller på stranden.
Ingredienser – 6-8 portioner (tid: ca 45 min)
- Pannbiffar:
- 1,8 kg blandfärs
- 1 finhackad gul lök
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 3 msk ströbröd
- 1/2 dl havregrädde
- 1 msk italiensk salladskrydda
- 1/2 dl hackad persilja (frivilligt)
- En klick smör (till stekning)
- Gul lök:
- 4 strimlade gula lökar
Så gör du
- Blanda samman färsen med alla ingredienser i en bunke.
- Låt stå i ca 10 minuter innan du rullar ut och formar till biffar.
- Värm upp stekhällen och lägg i en stor klick smör, låt smälta.
- Lägg på biffarna och stek på medelhög värme tills de får fin gyllenebrun färg. Passa även på att steka den strimlade löken.
- Lägg sedan biffarna i ugnen på 180° i ca 15-20 minuter.
Servera biffarna med den stekta löken, kokt potatis, gräddsås, smörgåsgurka och lingonsylt.
Steker pannbiffar på Timsfors Stekhäll.
Pannbiffar och lök steks på Timsfors Stekhäll.
Vad är pannbiff?
Pannbiff är en maträtt bestående av köttfärsbiffar, ofta gjorda på nötfärs, fläskfärs eller en blandning av båda. Köttet kryddas med salt, peppar och ibland lök eller andra smaksättningar, och formas till biffar som steks i panna tills de får en gyllenbrun och smakrik yta. Den serveras traditionellt med potatis, lök och brunsås, men kan även varieras med lingon, grönsaker eller annan sås efter smak.