Recept – Rökt lammshawarma i tunnbröd

Recept av ProQ
Denna söta och kryddiga lammshawarma kombineras otroligt väl med grillade bladgrönsaker och rädisor! Lammlägget som långsamt tillagas med autentiska nordafrikanska kryddor leder till en fantastisk version av klassisk shawarma. Perfekt för att inleda helgen!

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 4 h 20 min)

  • 1/2 lammlägg
  • 2 msk hackade myntablad
  • 2 msk hackad dill/fänkål
  • 1 konserverad citron, fint skivad
  • 2-4 msk shawarma-kryddpasta
  • En nypa granatäpplekärnor
  • Tunnbröd
    Rub:

  • 1 msk paprikakrydda
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk rökt havssalt
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 tsk mald koriander
  • 1/2 msk knäckt svartpeppar
    Bladgrönsaker:

  • En stor handfull säsongsbetonade bladgrönsaker, t.ex. kål
  • Lite myntablad
  • 1 msk olivolja
  • 1 preserverad citron, fint skivad
  • 12 rädisor

Så gör du

  1. Om tiden tillåter, gnugga in lammlägget med vår goda rub kvällen innan. Ta ut lammet från kylen minst en timme innan tillagning.
  2. Förvärm din smoker till 110˚C med en vattenpanna fylld med kokande vatten för att få en jämn temperatur och för att tillföra fukt. Pensla lammlägget med kryddpastan och rulla det sedan i den hackade dillen/kålen och myntabladen. Placera lammlägget på grillen och låt rökas i ca 4 timmar. Sikta på en innertemperatur på ca 60-70˚C. Addera 1-2 bitar rökved för extra rökig smak. 
  3. Under de sista 30 minuterna av varmrökningen, höj temperaturen till 180-200˚C genom att ta bort vattenpannan. Bryn lammet för att få karamelliserade kanter. Låt lammfettet fräsa ordentligt, vänd var tionde minut tills du är nöjd med färgen. Låt vila.
  4. Hacka bladgrönsakerna grovt och lägg i en stor skål med mynta, olivolja, konserverad citron och rädisor. Krydda efter smak. Placera bladgrönsakerna i en grillkorg på grillen tillsammans med tunnbröden. Grilla på hög värme i 4-5 minuter tills de börjar få yta.
  5. Skär lammlägget i mindre bitar. Krydda med en nypa salt och massor av granatäpplekärnor. 

Ladda upp dina grillade tunnbröd med lammet, grönsakerna och lite yoghurt vid sidan av.

Tunnbröd och bladgrönsaker grillas i grillkorg.

Lammlägg röks på ProQ BBQ Smoker.

SE FLER GRILLRECEPT