Panerad schnitzel med klyftpotatis och rödvinssås på grön tallrik

Recept – Panerad schnitzel med klyftpotatis och rödvinssås

Recept av Matbymonica, matkreatör
Här lagar vi saftig och frasig schnitzel på fläskkarré direkt på stekhällen. Detta serverar vi med krispig klyftpotatis, rödvinssås och goda tillbehör.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 1 h)

  • 4-6 skivor karré
  • 3 dl osötad cornflakes
  • 3 dl panko
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kallt vatten
  • 1 dl alkoholfri öl eller bubbelvatten
  • 1/2 tsk salt
  • Salt
  • Peppar
  • 800 g potatis
  • Smör och olja till stekning

Så gör du

  1. Banka ut karréskivorna till ca en halvcentimeter tjocklek. Salta och peppra.
  2. Blanda mjöl, vatten, öl och salt till en smet.
  3. Krama sönder cornflakes och blanda samman med pankon.
  4. Doppa en karréskiva i smeten så att den blir helt täckt. Lägg den sedan i cornflakesblandningen. Gör likadant med de andra skivorna.
  5. Placera schnitzlarna på en bricka så att de får sätta sig.
  6. Skölj och skär potatisen i mindre bitar. 
  7. Tänd gasolbrännaren och ställ in på högsta temperatur.
  8. Häll i olja och smör. 
  9. När ljudet lagt sig, lägg på schnitzlarna i oljan och dra dem lite utåt så att de får med sig lite av smör- och oljeblandningen.
  10. Stek på medelhög värme tills du ser att kanterna börjar bli lite frasiga och gyllenebruna och vänd sedan på dem.
  11. När schnitzlarna är klara, lägg dem i en ugnssäker form med lite aluminiumfolie över.
  12. Klicka i lite smör i mitten av stekhällen.
  13. Lägg i potatisen och stek tills den mjuknar och får fin färg.

Servera med valfria tillbehör och rödvinssås.

Schnitzlar steks i olja och smör på Bluegaz Timsfors Stekhäll 70 cm

Schnitzlar steks i olja och smör på Timsfors Stekhäll.

Färdigstekta schnitzlar på Bluegaz Timsfors Stekhäll 70 cm

Färdigstekta schnitzlar.

Vad är panerad schnitzel?

Panerad schnitzel är en klassisk rätt som består av ett tunt, mörare köttstycke – ofta kalv, fläsk eller kyckling – som först bankas ut, kryddas och sedan täcks med ett lager av mjöl, ägg och ströbröd innan det steks gyllenbrunt. Den krispiga ytan ger en härlig kontrast till det saftiga köttet, och rätten är älskad världen över för sin enkelhet och smak. Panerad schnitzel serveras ofta med citronklyfta, potatis eller sallad och passar lika bra till vardag som till fest.

SE FLER GRILLRECEPT