Grillad äppelpaj i form på träskärbräda med äpplen runt om

Recept – Klassisk äppelpaj på grillen

Recept av Matbymonica, matkreatör
När du får äpplen utav grannen, vänner eller kanske ditt alldeles egna äppelträd så är äppelpaj bland det godaste du kan göra, speciellt om det får bakas på grillen. Alla har vi olika smaker och minnen som tar oss tillbaka till då vi åt det första gången. Här är ett recept som har gått från en vän till en annan och som har gett många fina minnen och stunder genom livet, och som funkar perfekt som ett grundrecept till just äppelpaj. 

Ingredienser – 6-8 portioner (tid: ca 45 min)

    Äppelpaj:

  • 4-5 stora äpplen, skivade
  • 1 dl socker + 2 msk till äpplena
  • 1,5 dl havregryn
  • 4 msk ljus sirap
  • 1 tsk kanel
  • 125 g smör, smält + smör till formen

Så gör du

  1. Smöra en form.
  2. Lägg i de skivade äpplena.
  3. Blanda 2 msk socker och 1 tsk kanel och strö sedan över äpplena.
  4. Smält smöret.
  5. Ta bort från värmen.
  6. Blanda sedan i havregrynen, vetemjölet och sirapen till en smulig ”deg”.
  7. Strö/bre sedan degen över äpplena.
  8. Grädda på pizzasten på 200° i ca 20-25 minuter under stängt lock.
  9. Ta ut pajen och låt svalna.

Servera med vaniljvisp, vaniljsås eller glass.

Smält smör i kastrull

Smälter smör.

Äppleskivor i form på träskärbräda

Skivade äpplen i form.

Havregryn, vetemjöl och sirap blandas i skål

Blandar i havregryn, vetemjöl och sirap.

Äppelpaj i form på skärbräda redo att bakas på grillen

Äppelpaj i form redo att bakas på grillen.

Vad är äppelpaj?

Äppelpaj är en klassisk dessert där äpplen bakas under ett täcke av smulig eller degig paj. Den är älskad för sin kombination av söta, mjuka äpplen och krispigt pajtäcke. Äpplena kryddas ofta med kanel, socker och ibland lite citron för extra smak.

Äppelpaj serveras ofta varm med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde och är en populär rätt både till fika och som efterrätt vid middagar.

SE FLER GRILLRECEPT