Recept – Kantarellrisoni-otto

Recept av Natalie Wilhelmsson, matkreatör
Denna skogsinspirerade rätt är himmel för både lukt- och smaksinnet! Här gör vi en snabbare risotto genom att använda oss av pastasorten risoni istället för ris. Tillsammans med fräst lök, stekta kantareller och krämig parmesanost har du en rätt som är nästan oemotståndlig.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 45 min)

  • 500 g risoni
  • 2 dl vitt vin
  • 2 gula lökar (eller 2 schalottenlökar)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Smör
  • 200-300 g kantareller
  • Salt
  • Peppar
  • Vatten
  • 150-200 g parmesan
  • Lite gräslök på toppen
  • 2 msk kantarellfond (eller 1 svampbuljongtärning)
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning

Så gör du

  1. Tänd gasolbrännaren och ställ in på högsta temperatur.
  2. Lägg i kantarellerna och låt förvällas. 
  3. När vattnet kokat bort, släng i en rejäl klick smör.
  4. När smöret har smält, lägg i finhackad lök och riven vitlök och låt stekas med svampen.
  5. När löken blivit mjuk, häll i vinet. 
  6. Låt fräsa lite och häll sedan på vatten, börja med 5 dl och fyll sedan på efter behov.
  7. Strö över risonin och släng i fond och buljong.
  8. Sänk värmen och låt puttra i ca 10-15 minuter.
  9. Rör hela tiden runt med träslev. Häll på mer vatten allteftersom det behövs.
  10. När risonin börjar bli klar, blanda ner riven parmesan och låt smälta ihop.
  11. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med finhackad gräslök.

Kantareller steks i Paellaset.

Kantarellrisoni-otto puttrar i Paellaset.

SE FLER GRILLRECEPT