Honungsmarinerad helgrillad fläskytterfilé med grillad potatis, tomat och bearnaisesås på tallrik

Recept – Honungsmarinerad helgrillad fläskytterfilé med grillad potatis

Recept av Fredde vid grillen, matkreatör
En riktigt god rätt som tar fram grillsmakerna, inte bara från köttet utan även från potatisen. Här möts sött och hett. Sötman från honungen och hettan från chilin. Enkelt och riktigt gott.

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 45 min)

    Honungsmarinad:

  • 0,5 dl flytande honung
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk milda chiliflakes

    Potatis:

  • 12 stora potatisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 citron, pressad saft
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk flingsalt

Så gör du

  1. Blanda ihop ingredienserna till honungsmarinaden i en skål.
  2. Låt marinaden dra medan du putsar köttet.
  3. När köttet är färdigputsat, lägg det i en påse och häll i marinaden.
  4. Knyt påsen och skaka.
  5. Lägg i kylen i minst 2 timmar, helst över natten.
  6. Koka potatis med skal på tills den är nästan klar.
  7. Medan det kokar, blanda ihop ingredienserna till marinaden för potatisen.
  8. Häll av vattnet från potatisen.
  9. Häll på marinaden och blanda runt.
  10. Ta ut köttet 1 timme innan grillning.
  11. Lägg på köttet på grillen och grilla först på direkt värme så att du får en fin yta runt om.
  12. Grilla därefter köttet på indirekt värme med en termometer till cirka 65° innertemperatur.
  13. Låt köttet vila medan du grillar potatisen tills den fått en härlig färg.

Skär upp köttet och lägg upp potatisen. Servera med bearnaisesås och grillad tomat.

 

Honungsmarinerad fläskytterfilé på bricka väntar på att grillas.

Honungsmarinerad fläskytterfilé väntar på att grillas.

Potatis grillas på Bluegaz X1 Gasolgrill

Potatis grillas på Bluegaz X1 Gasolgrill.

Färdiggrillad fläskytterfilé vilar på grillgaller

Färdiggrillad fläskytterfilé vilar på grillgaller.

Vad är fläskytterfilé?

Fläskytterfilé, ibland kallad benfri kotlett, kommer från grisens rygg precis bakom karrén. Till skillnad från fläskfilén är den något fastare i konsistensen och har mer insprängt fett, vilket gör den både saftig och smakrik vid tillagning. Köttet lämpar sig väl för grillning, stekning eller ugnsstekning och håller sig saftigt även vid lite längre tillagningstider. Fläskytterfilé har en mild, rund smak som passar perfekt med marinader, glaze eller kryddiga rubs. För bästa resultat rekommenderas en innertemperatur på cirka 68–70°C, vilket ger ett mört och saftigt kött med fin yta.

SE FLER GRILLRECEPT