
Recept – Honungs- och chilipenslat grillat fläsk med färskpotatis och parmesankräm
Recept av Natalie Wilhelmsson, matkreatör
Inget mer fettstänk i köket! Här steker vi fläsket direkt på grillen och penslar med en söt och het honungs- och chiliglaze. Detta serverar vi med färskpotatis med goda kryddor direkt från ugnen och en lyxig parmesankräm.
Ingredienser – 2-3 portioner (tid: ca 35-40 min)
- Fläsk:
- 375 g rimmat fläsk
- 1 dl honung
- 1,5 msk sambal oelek
- Potatis:
- Rapsolja
- 2 tsk vitlökspulver
- 2 tsk grillkrydda
- 2 tsk paprikapulver
- Salt
- Svartpeppar
- Parmesankräm:
- 1,5 dl riven parmesan
- 3 dl turkisk eller grekisk yoghurt
- Lite citronsaft
- Salt
- Svartpeppar
Så gör du
- Sätt ugnen på 200-220º.
- Tvätta potatisen och dela i valfri storlek. Släng potatisen i en bunke och häll på olja och samtliga kryddor. Rör runt så att allt blir dränkt i olja och smak.
- Häll ut potatisen i en ugnsfast form och sätt in i ugnen.
- Riv parmesan och lägg i en skål. Blanda med yoghurten och häll på lite citron, salt och peppar. Smaka av. Ställ svalt tills du grillat klart.
- Blanda honung och sambal oelek i en skål.
- Tänd grillen och låt komma upp i hög värme.
- Lägg på fläsket på grillen och pensla med honung- och chiliglazen. Pensla på båda sidor flera gånger under grillningen.
- När fläsket är klart, lyft av och servera med potatisen och parmesankrämen.

Fläsk grillas på Bluegaz Z1 Gasolgrill.

Färdiggrillat fläsk på grillgaller.
Vad är rimmat fläsk?
Rimmat fläsk är sidfläsk som har saltats, ibland även lätt rökts, för att ge mer smak och längre hållbarhet. Det är vanligt i svensk matlagning och används i många klassiska rätter. Vid grillning får rimmat fläsk en krispig yta medan insidan behåller sin saftighet. Den naturliga sältan passar bra tillsammans med söta eller kryddiga smaker, som i kombinationen av honung och chili i det här receptet.