Recept – Grillade skaldjur och musslor med aioli och bröd

Recept av Sanna Ohlander, matkreatör
Skaldjur och musslor på grillen är riktigt festligt! Här penslar vi skaldjuren med en persilje- och honungsglaze och kokar musslorna i vitt vin direkt på grillen! Allt serverat med en god aioli och bröd!

Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 40 min)

  • 1 kg blåmusslor
  • 1 kg hjärtmusslor
  • 3 dl vitt vin
  • 1 kruka persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk honung
  • 1 dl oliv- eller rapsolja
  • 500 g räkor, med skal
  • 12 havskräftor, kokta eller råa

    Aioli:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 2 dl rapsolja
  • Nymald svartpeppar

Tillbehör: Citron, dill, baguette

Så gör du

  1. Skölj musslorna under kallt vatten. Dra eller klipp bort skägget. Knacka på de musslor som är öppna, om de inte sluter sig så släng dem, likaså trasiga musslor. Lägg musslorna i en grillform eller gjutjärnspanna. Häll på vinet. Koka under lock på hög direkt värme tills musslorna öppnat sig.
  2. Finhacka persilja och blanda med pressad vitlök, honung och olja. Blanda 1/3 av oljan med räkorna. Lägg räkorna i en grillkorg och ställ på grillen. Grilla på hög direkt värme ca 5 minuter, rör om minst en gång. 1/3 av oljan penslar du havskräftorna med. Om kräftorna är stora, dela på längden och pensla båda sidor. Lägg ut havskräftorna direkt på grillen. Grilla på hög direkt värme 1-2 minuter per sida. Om kräftorna är råa grillas de ca 8 minuter per sida.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök med senap, vinäger, salt och ägg i en hög skål. Häll i oljan. Sätt ner mixerstaven i botten av skålen. Starta mixerstaven och lyft sakta mot ytan. Smaka av med salt och peppar.

Servera alla musslor och skaldjur på ett stort fat tillsammans med aioli och bröd. Gott till är också halva grillade citroner och färsk dill.

Grillar skaldjur och musslor på Bluegaz Z3.

SE FLER GRILLRECEPT