Recept – Grillad smashburger med cheddarost och picklad rödlök

Recept av Enkel mat hemma, matkreatör
När du smashar burgaren på ett hett stekbord på grillen får du en otroligt krispig och saftig burgare. Dessutom går det enkelt och snabbt att laga. Här serverad med smarrigt briochebröd, smält ost, gurka, sallad och picklad rödlök.

Ingredienser – 5 portioner (tid: ca 30 min)

  • 500 g färs (gärna över 20% fetthalt)
  • 1 tsk salt
  • 1-2 tsk svartpeppar
  • Brioche hamburgerbröd
  • Cheddarost i skivor
  • Skivad gurka
  • Salladsblad
  • Picklad rödlök

Så gör du

  1. Blanda färs med salt och peppar. 
  2. Rulla till jämna bollar à 100 g.
  3. Placera ett stekbord på grillen och låt grillen värmas upp.
  4. När stekbordet nått önskad temperatur, häll på lite olja och lägg på burgarna. Tryck direkt ner burgarna hårt “åt alla håll” med hjälp av ett smashjärn tills de blir så platta som möjligt (ca 1 cm höjd). Du kan med fördel lägga en bit bakplåtspapper mellan köttet och smashjärnet så fastnar inte burgaren lika lätt på smashjärnet.
  5. Det är viktigt att burgaren blir så tunn att den blir genomstekt inom 1-2 minuter på varje sida. 
  6. Släng på osten så snart du vänt på burgaren. För att osten ska smälta fortare kan man slänga på en skvätt vatten på stekbordet och stänga locket. Ångorna gör att osten smälter på ett kick! 
  7. Servera med lättgrillat briochebröd, sallad, skivad gurka och picklad rödlök.

Smashar burgare med Harpholma smashjärn på Ulvaryd Stekbord.

Lägger ost på smashed burgers.

SE FLER GRILLRECEPT