Recept – Grillad köttfärspizza med zucchini, tomat, lök och dill

Recept av Matbymonica, matkreatör
Här lagar vi köttfärspizza med inspiration från Mellanöstern på en pizzasten direkt på grillen. Genom att grilla pizzan får du en härligt krispig botten och vällagad yta. Zucchini, tomat och lök gör sällskap på pizzan för att sedan toppas med dill.

Ingredienser – 6-8 portioner (tid: ca 1 h)

    Pizzadeg:

  • 750 g vatten (37°)
  • 75 g jäst
  • 3 tsk salt
  • 1,5 tsk socker
  • 1050 g mjöl (gärna Tipo 00)
    Fyllning:

  • 600-800 g köttfärs
  • 4 tomater
  • 1 stor lök
  • 1/2 kruka persilja
  • 1 msk paprikapulver
  • Salt och peppar
    Toppings:

  • Zucchini
  • Tomat
  • Röd lök
  • Dill

Så gör du

  1. Blanda vatten, jäst, salt och socker i en stor bunke tills allt löst upp sig.
  2. Tillsätt mjölet och börja arbeta degen. När du kan få loss den från bunken, börja knåda degen för hand i 10 minuter. Tillsätt lite mjöl vid behov. Degen ska vara kladdig och blöt men inte fastna på bakbordet när man knådar.
  3. Dela direkt upp degen i 6-8 lika stora delar och forma till bollar genom att vika in kanterna under degen.
  4. Låt jäsa i 15-20 minuter. Under tiden, starta upp grillen (vid kolgrill kan det vara bra att tända den innan du börjar med degen).
  5. Baka ut till önskad storlek. Försök att inte trycka ut kanterna för mycket. Låt jäsa i ca 10-15 minuter till.
  6. Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med köttfärsen och kryddorna. Låt stå. Häll eventuellt av vätskan från köttfärsblandningen.
  7. Kavla ut degen till en lagom storlek (medel till stor tortilla) och lite tunnare än en pizza.
  8. Bre ut köttfärssås på pizzan. Snåla inte. Platta ut med händerna.
  9. Placera pizzan på en mjölad pizzasten i mitten av grillen.
  10. Baka pizzan på 300-320° i ca 5-6 minuter under stängt lock.
  11. Ta ut pizzan och toppa med skivad zucchini, rödlök, tomat och lite dill.
  12. Upprepa för varje pizza.

Här bakas köttfärspizza på Bluegaz Pizzasten.

Köttfärspizza under bakning.

SE FLER GRILLRECEPT