Recept – Grillad kladdkaka med glögg och lingonkräm

Recept av Matbymonica, matkreatör
Ingjut juliga smaker i den klassiska kladdkakan med hjälp av alkoholfri glögg! Servera med mumsig lingonkräm och glass. Smaskigt värre!

Ingredienser – 6 portioner (tid: under 45 min)

    Kladdkaka:

  • 150 g mjölkfritt smör (eller vanligt smör)
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,75 dl kakao
  • 0,5 msk malen kanel
  • 0,5 msk malen pomeransskal
  • 0,5 msk malen nejlika
  • 1 msk malen ingefära
  • 0,5 msk malen kardemumma
  • 3 msk rumstempererad alkoholfri glögg
    Lingonkräm:

  • 1 dl lingon, tinade
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver, ej socker
  • 2 dl havregrädde (eller vanlig grädde)
  • 1 paket växtbaserad färskost, t.ex. Philadelphia
  • 1 dl florsocker

Så gör du

  1. Häll lingonen i en skål, tillsätt sockret och rör om.
  2. Smält smör i en stekpanna på låg värme.
  3. Vispa ägget och sockret poröst i en bunke.
  4. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kakao och kryddorna i en annan bunke.
  5. Sikta sedan mjölblandningen ner i smeten. Vispa eller rör om smeten.
  6. Tillsätt smöret samt glöggen och rör sedan om till en jämn smet. Häll sedan smeten i en rund aluminiumform med en diameter på 23 cm.
  7. Placera formen på grillen och grilla på indirekt värme i ca 12-14 minuter. När du tar ut kakan ska den vara dallrig för att sedan sätta sig en aning när den svalnar. Man vill ju ha en kladdig kaka.
  8. Vispa färskosten med vaniljpulver till en jämn smet. Tillsätt grädden och florsockret. Vispa samman till en jämn och fluffig kräm. Häll sedan i lingonen och rör om med en slickepott.
  9. Toppa kladdkakan med lingonkrämen och njut!

Glöggkladdkaka redo att sättas in i grillen.

Glöggkladdkaka grillas på indirekt värme på Bluegaz Z3 Gasolgrill.

Färdiggrillad glöggkladdkaka serveras på Bluegaz Pizzasten.

Servering av glöggkladdkaka med lingonkräm och glass.

SE FLER GRILLRECEPT