Grillad kladdkaka med glögg och lingonkräm
Portioner: 6 | Tid: ca 45 min
Recept – Grillad kladdkaka med glögg och lingonkräm
Recept av Matbymonica, matkreatör
Ingjut juliga smaker i den klassiska kladdkakan med hjälp av alkoholfri glögg! Servera med mumsig lingonkräm och glass. Smaskigt värre!
Ingredienser – 6 portioner (tid: under 45 min)
- Kladdkaka:
- 150 g mjölkfritt smör (eller vanligt smör)
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,75 dl kakao
- 0,5 msk malen kanel
- 0,5 msk malen pomeransskal
- 0,5 msk malen nejlika
- 1 msk malen ingefära
- 0,5 msk malen kardemumma
- 3 msk rumstempererad alkoholfri glögg
- Lingonkräm:
- 1 dl lingon, tinade
- 2 msk strösocker
- 1 tsk vaniljpulver, ej socker
- 2 dl havregrädde (eller vanlig grädde)
- 1 paket växtbaserad färskost, t.ex. Philadelphia
- 1 dl florsocker
Så gör du
- Häll lingonen i en skål, tillsätt sockret och rör om.
- Smält smör i en stekpanna på låg värme.
- Vispa ägget och sockret poröst i en bunke.
- Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kakao och kryddorna i en annan bunke.
- Sikta sedan mjölblandningen ner i smeten. Vispa eller rör om smeten.
- Tillsätt smöret samt glöggen och rör sedan om till en jämn smet. Häll sedan smeten i en rund aluminiumform med en diameter på 23 cm.
- Placera formen på grillen och grilla på indirekt värme i ca 12-14 minuter. När du tar ut kakan ska den vara dallrig för att sedan sätta sig en aning när den svalnar. Man vill ju ha en kladdig kaka.
- Vispa färskosten med vaniljpulver till en jämn smet. Tillsätt grädden och florsockret. Vispa samman till en jämn och fluffig kräm. Häll sedan i lingonen och rör om med en slickepott.
- Toppa kladdkakan med lingonkrämen och njut!
Glöggkladdkaka redo att sättas in i grillen.
Glöggkladdkaka grillas på indirekt värme på Bluegaz Z3 Gasolgrill.
Färdiggrillad glöggkladdkaka serveras på Bluegaz Pizzasten.
Servering av glöggkladdkaka med lingonkräm och glass.