Recept – Bakad guldbrownie med färskostcrème och karamelliserade popcorn

Recept av Queens of BBQ, bbq-team
Med denna läckra brownie-kreation vann kvinnliga grillteamet Queens of BBQ första pris i dessertkategorin i svenska och nordiska grillmästerskapen 2023. Detta recept är en modererad version som bakas lika väl i grillen som i ugnen.

Ingredienser – 8-10 portioner (tid: ca 2 h 30 min)

    Brownie-botten:

  • 250 g smör
  • 2 dl kakao
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
    Topp-kakan:

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 0,3 dl sirap
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5 dl mjöl
    Topping färskostcrème:

  • 1 dl grädde
  • 200 g färskost, gärna rökt med äppelrök
  • 1 1/2dl florsocker
  • 1 msk vaniljpulver

    Karamelliserade popcorn:

  • 1 dl popcornkärnor
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk smör
  • 1,5 tsk bakpulver
    Övrigt:

  • Dulche de leche
  • Rökt flingsalt

Så gör du

  1. Brownie:
    Smält smöret i en grilltålig kastrull och tillsätt kakao.
    Rör ihop ägg och socker, vänd i kakaoblandningen.
    Sikta ner salt, vanilj, mjöl, bakpulver.
    Häll smeten i bakpappersklädd form, grädda på 175° i 15 minuter och ställ kallt (rotera kakan en eller ett par gånger så att den blir jämnt bakad).
  2. Topp-kakan:

    Vispa smör, socker och sirap fluffigt. 
    Blanda torra ingredienser och vänd ner i smörblandningen. 
    Dutta ut en burk dulce de leche på bottenbrownien och strö över rökt flingsalt. 
    Kavla ut degen till topp-kakan mellan två bakplåtspapper och lägg ovanpå dulchen i formen. 
    Grädda på 200° i ca 20-25 min (snurra kakan en eller ett par gånger så att tillagningen blir jämn).
  3. Topping färskostcrème:
    Vispa upp grädden och rör i färskosten.
    Sikta i florsocker och vaniljpulver. 
    Gör ägg av krämen och lägg ett ägg på varje bit eller spritsa på kakan.
  4. Karamelliserade popcorn:
    Poppa popcornen och ställ åt sidan.
    Smält socker, ta från plattan och tillsätt smör och bakpulver.
    Vänd i popcornen och se till att alla blir karamelliserade, sprid ut på bakplåtspapper och strössla över rökt flingsalt.
    Lägg popcorn på krämen på kakan och lite runt vid uppläggningen.

SE FLER GRILLRECEPT