Stekbord och stekplatta
Ett stekbord (även kallat stekplatta eller plancha) har en platt yta och används för att steka mat snabbt på hög värme. Ett stekbord är oftast tillverkat av stål, gjutjärn eller annan värmeledande metall vilket gör att de lätt kan komma upp i och hålla höga temperaturer. Stekbord är därför idealiska för att bryna kött. Snabb bryning vid hög temperatur skapar en underbart krispig yta (så kallad Maillardreaktion) utan att köttet behöver ligga länge på värmen och tappa vätska.
Den snabba ytbryningen hjälper också till att försegla köttets safter innan de har en chans att rinna ut. När köttets safter frigörs vid tillagning hålls de därför kvar runt köttet vilket hjälper till att ånga och återfukta köttet. Detta är svårt att uppnå på ett traditionellt grillgaller där saften ofta rinner bort och droppar ner i grillen. Stekbord ger också en jämn och konstant värme över hela ytan vilket ytterligare bidrar till att bibehålla köttets saftighet.
Eftersom fett och oljor inte droppar ner i lågorna när du använder ett stekbord minskar risken för att flammor uppstår som kan bränna köttet och torka ut det. Den jämna värmen från stekbordet hjälper också till att ge en kontrollerad bryning utan oönskade flammor.
Ett stekbord hjälper också till att hålla maten på plats. Detta gör det enklare att laga mindre och ömtåligare råvaror som annars lätt går isär eller faller ner genom grillgrallret som exempelvis grönsaker, skaldjur, fisk, ägg och pannkakor.
Stekbord är ofta enklare att rengöra än grillgaller. På grund av den jämna släta ytan fastnar inte mat lika lätt som på ett grillgaller där mat kan klibba fast i mellanrummen och vara svårare att komma åt. Den jämna värmen från ett stekbord gör också att det inte bränner fast lika lätt vilket gör det smidigt att skrapa bort eventuella rester. Eftersom matrester inte faller ner i grillen minskar också behovet av att rengöra grillen lika ofta.
Grillpanna
En grillpanna (även kallat grillplatta) används precis som ett stekbord för att steka mat snabbt på hög värme. Den enda skillnaden är att en grillpanna har en räfflad yta och är designad för att ge maten de där karakteristiska grilltänderna. De upphöjda räfflorna lyfter maten från pannans botten vilket gör att fett och vätskor kan rinna ner och samlas mellan räfflorna istället för att maten steks i dem. Detta resulterar i en hälsosammare matlagning.