Grillsäsongen är i full gång och doften av grillat fyller de svenska trädgårdarna. Men det som borde vara en en läcker grillmiddag kan snabbt förvandlas till en katastrof om du inte är försiktig. Vi på Bluegaz har intervjuat tre hängivna grillexperter om de vanligaste grillmisstagen du bör undvika.
Magnus Rök & Kök
Magnus är en entusiastisk kol- och rökgrillare från Viken som driver grillkontot Magnus Rök och kök. Magnus är certifierad BBQ-domare och tävlar regelbundet i grillning med laget Side by Side BBQ. Han kör även egna grillkurser och catering.
Vanligaste grillmisstagen enligt Magnus:
1. Att man inte använder sig av en termometer. Även för de mest erfarna är det svårt att gissa vilken innertemperatur köttet har. Tänk också på att tempen stiger några grader efter att du har tagit av maten från grillen. Plocka därför av maten några grader innan måltemperatur och låt den vila en liten stund innan servering.
2. Att man penslar på glaze för tidigt. Färdigköpta glazer och grilloljor innehåller ofta så mycket socker och bränns därför lätt, vänta därför med detta till slutet av grillningen.
3. Att man inte smaksätter med någon form av trä. Om du har en kolgrill lägger du rökflis på glödbädden. Har du en gasolgrill så placerar du en röklåda i grillen och låter röken smyga ut och smaksätta maten. Detta lyfter smakerna rejält.
Fredde vid grillen
Fredrik Svensson är en passionerad allt i allo-grillare från Göteborg som driver grillkontot Fredde vid grillen där han regelbundet lägger upp sina mat- och grillkreationer. Han har också deltagit i tv-programmet Halv åtta hos mig där han gick segrande ur tävlingen.
Vanligaste grillmisstagen enligt Fredrik:
1. Att man inte låter grillen komma upp i temperatur innan man lägger på det som ska grillas. Många använder inte heller termometer för att kontrollera innertemperaturen utan bara chansar vilket sällan blir bra.
2. Att man bara använder grillen till traditionell grillning och inte vågar testa nya saker. Grillen kan användas till så mycket. Våga misslyckas!
3. Att man inte låter köttet vila efter grillning. Låt köttet vila ca 5-10 min efter grillning så att köttsafterna går tillbaka in i köttet. För att få köttet varmt vid servering kan du eftergrilla på hög värme i ca 15-30 sekunder på varje sida.
Dagges mat
Daniel Waldenström är en professionell kol- och rökgrillare från Stockholm som driver grillkontot Dagges mat. Daniel tävlar regelbundet i grill och bbq och sitter även med i styrelsen för Svenska Grillfrämjandet.
Vanligaste grillmisstagen enligt Daniel:
1. Det första misstaget som många gör är att man grillar på fel temperatur eller rättare sagt för hög temperatur. Tänk på att dela upp grillen i en varm och en kallare zon och grilla på den varma zonen för att få fin yta, därefter lägg den på den svalare zonen och låt gå klart.
2. Att man inte skippar tändvätskan när man grillar med kolgrill. Det finns bättre alternativ som inte tillsätter lukt och smak, exempelvis tändkuber.
3. Att man köper färdigmarinerat kött. Gör inte det, dessa ofta innehåller så mycket salt. Våga marinera och blanda själv för ett bättre slutresultat.