Servering av grillade halloumi- och grönsaksspett med chimichurri

Grillföretag: Fler och fler grillar vegetariskt

PRESS – 2022-03-28

Halloumi- och grönsakspett, helgrillad blomkål eller grillad pumpa? Detta är bara några av Bluegaz mest populära grillrecept. Grillföretaget märker tydligt hur intresset för att grilla vego har ökat de senaste åren.

Att vegetarisk mat blivit alltmer populärt i Sverige under de senaste åren har få kunnat missa. Redan under 2020 uppgav Ekonomibyrån att försäljningen av vegetarisk mat ökat med hela 40% hos mathandlare. Enligt Axfods Vegobarometern 2022 så ökar inte bara vegetarianer och veganer i Sverige, utan även antalet flexitarianer. Så benämns de som fortfarande äter kött men väljer att ha vegetarisk mat som bas, en grupp som ökat för sjätte året i rad.

Fler kunder efterfrågar vegetariska grillrecept
Att svenskar visar mer intresse för vegetarisk mat påverkar även vad de väljer att lägga på grillen, menar Isabella Kron som är e-handelschef på grillföretaget Bluegaz. Enligt Google ökade antalet sökningar på orden “vegetariska grillrecept” och “vegansk grillning” under åren 2018, 2019 till 2020, även om sökningarna avtog något under 2021 så är intresset fortsatt högt. Dessa förfrågningar gjorde att Bluegaz redan under 2020 anställde en vegansk matbloggare för att skapa fler gröna grillrecept till deras hemsida och sociala medier.

– Som grillföretag är det viktigt att kunna erbjuda grillrecept som är både goda och inspirerande men även passar den nya matnormen vi ser i Sverige, säger Isabella Kron.

  Isabella Kron, e-handelschef på Bluegaz

Vegansk mat är något som ökat stort de senaste åren och trenden håller i sig, enligt Anna Jonasson, matbloggare och chefredaktör på Sporthälsa. Enligt henne behöver man inte bli helvegan för att testa vegansk mat på grillen, utan det går utmärkt att kombinera med den mer traditionella typen av grillning:
– Att komplettera grillningen av klassiskt kött eller kyckling med exempelvis halloumi och grönsaker skapar en mer enhetlig måltid som uppskattas av hela sällskapet, säger Anna.

Anna Jonasson tillhör därmed den växande skara som äter mer vegetariskt utan att nödvändningsvis ge upp köttet helt. Ett förhållningssätt som ökar varje år hos fler svenskar, enligt Vegobarometern.

Bluegaz VD Åke Bergkvist anser att intresset för vegetariska grillrecept inte bara lär leda till förbättrad hälsa hos många svenskar utan även är ett sätt att minska vår klimatpåverkan.
– Det är en win-win: Kunderna lär sig att skapa riktigt goda grejer på grillen utan kött, vilket på lång sikt även är något som kommer gynna planeten och klimatmålen med, säger Åke Bergkvist.

Se mer:
SVT: Vegetarisk Boom i mataffärer
Vegobarometern 2022

PRESSKONTAKT
Isabella Kron
E-commerce manager
isabella@bluegaz.se

PRESSMEDDELANDEN
Samlingssida för Bluegaz pressmeddelanden och nyheter.

OM OSS
Se Bluegaz om oss-sida.