Vegotrenden är här för att stanna och det gäller även på grillen! De senaste åren har en mängd nya produkter tillkommit för att ersätta kött och särskilt grillmat som korvar, köttbullar och biffar. Ett bra alternativ till de som avstår kött är att grilla formbar färs. Det är en produkt som hittas i de flesta butiker och är snarlik vanlig köttfärs i dess konsistens och är lätt att arbeta med. Den är oftast baserad på soja och brukar vara ett proteinrikt alternativ för vegetarianer. Vi föredrar att grilla med anamma formbar färs men det finns flera varianter att välja bland. I denna artikeln hittar du hela sju tips på vad du kan grilla med formbar färs – enjoy!

Små hamburgare av formbar färs på en grillplatta på en gasolgrill med vegansk bacon och zucchini och slidersbröd på varmhållaren

 

Grilla formbar färs – så gör du

Fixa färsen: Tina först den formbara färsen, undvik att värma den i micron. Att självtina tar ca 30-50 minuter. Blanda ihop färsen med valda kryddor och ingredienser. OBS! Även om konsistensen påminner om kött saknas en viss saftighet, vilket enkelt fixas genom att pensla på olja innan den formbara färsen läggs på grillen. 

På grillen: Dra först upp gasolgrillens brännare till maxvärme under stängt lock. Ta sedan ner värmen till medelhög, lägg på och grilla tills maten fått fin stekyta. 

 

Grillade cevapi i pitabröd med tzatziki och ajvar

1. Grillad cevapi

En grymt god klassiker från Balkan som alla älskar. Blanda först den formbara färsen med gul lök, vitlök, och kryddor som sambal oelek, paprikapulver och salt och peppar. Bästa resultatet får du om du låter färsen stå ett par timmar med kryddorna. Rulla i avlånga längder om 10 cm och trä på spetten. Pensla med olja innan de läggs på grillgallret. Grilla cevapisen på grillen och få till en fin stekyta på dem innan de tas av och bäst serveras i pitabröd med ajvar, tzatziki, och grönsaker.

Ingredienser: 500 g formbar färs, 5 g persilja, gul lök (finhackad), vitlöksklyftor, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk sambal oelek, 0,5 tsk bakpulver, 4 msk olivolja, salt & peppar efter smak.

Grillad hamburgare med formbar färs på skärbräda med vit sås och grönsaker inuti

2. Vegansk grillad hamburgare

Äntligen, en vegoburgare som faktiskt smakar som vanlig köttburgare! Testa grilla hamburgare med formbar färs för en köttliknande burgare. Du kan även testa vegoversionen av smashed burgare: dessa ska vara så platta som möjligt och pressas ner på grillen, de ska liksom grillas och stekas samtidigt. Detta görs bäst på en grillpanna. Glöm inte att olja dina biffar innan de läggs på grillen!

Ingredienser: 500 g formbar färs, 2 klyftor vitlök, 1 msk grillkrydda, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk mörk soja, 2 msk rapsolja, salt och peppar efter smak.

Valfria ingredienser utöver detta för en ännu mer spännande grillad burgare: Fetaost, liquid smoke, hackade valnötter.

Grillade paprikor i plåt med smält ost

3. Grillad fylld paprika

Mixa formbar färs med ströbröd, creme fraiche och örter (t ex. timjan, oregano, rosmarin) och lägg det i halva paprikor. Fyll inte paprikorna alltför mycket utan behåll det relativt luftigt inuti paprikan så att färsen kan bli grillad ordentligt. Lägg de fyllda paprikorna på en grillpanna och grilla först på direkt värme, och avsluta med indirekt värme för att allt ska bli genomgrillat. Toppa med ost de sista minuterna efter den formbara färsen fått färg.

Ingredienser: För 4 paprikor (tänk på att välja paprikor som inte faller omkull utan kan stå upp): 300 g formbar färs, 1 msk ströbröd, 1 msk creme fraiche, 1 tsk oregano, 1 tsk rosmarin, 1 tsk timjan, salt & peppar efter smak, 100 g riven ost att toppa med.

Grillade färsbollar med glansig såg och grönt vid sidan om

4. Asiatiska färsbiffar

Fixa en asiatisk touch på dina grillade vegobiffar. Detta görs genom att blanda den formbara färsen med mörk soja, chili, vitlök och lite ingefära. Pensla med en hoisin-glaze medan biffarna grillas, toppa med sesamfrön efter du tagit av dem från grillen. Servera med ris. Njut!

Ingredienser: 500 g formbar färs, 3 vitlöksklyftor, 1 msk mörk soja, 1 tsk riven ingefära, 0,5 tsk sesamolja, 1 msk ströbröd, 1 msk rapsolja, 1 tsk chili.
Hoisinglaze: Blanda 3 msk hoisinsås, 1 msk honung, 1 msk sötsur sås, 1 msk svartpeppar, 1 tsk chili, pensla medan biffarna grillas och direkt efter. 
Tillbehör: Sesamfrön, ris, färsk koriander.

 

Grillad kebab i spett utlagda på ett pitabröd med grönsaker och röd sås vid sidan om

5. Grillad kebab med formbar färs

Det finns flera olika typer av kebab, men att grilla kebab är alltid populärt! Att den dessutom kan göras helt vego gör alla i sällskapet glada. Blanda den formbara färsen med kryddor och rulla i avlånga längder, trä på spetten och pensla med olja innan de läggs på grillen. Tänk på att spetten måste blötläggas i minst en timme innan de används för grillning, Ät med grillade grönsaker, en god syrlig sallad på rödlök, tomat och persilja, vitlökssås och antingen kebabbröd, pitabröd, bulgur eller ris till. 

Ingredienser: 500 g formbar färs, 0,5 gul lök,1 dl hackad persilja, 1 msk kebabkrydda, 1 tsk paprikapulver, salt och peppar.

Grillade ayares på skärbräda i trä

6. Arayes

Arayes är en smarrig libanesisk rätt som består av pitabröd fyllda med köttfärs. Att fixa en vegoversion med formbar färs är enkelt och lär imponera alla på grillfesten. Tänk på att inte fylla pitabröden alltför mycket, det ska kunna bli genomgrillat. Den formbara färsen mixas innan med vanliga kryddor från mellanöstern. Fyll pitabröden, olja sidorna och grilla de på varsin sida på medelhög värme.

Ingredienser: 500 g formbar färs, 5 pitabröd, 3 vitlöksklyftor, 0,5 gul lök, 1 tsk tomatpuré, 1 tsk sju kryddor eller allkrydda, 1 tsk paprikapulver (helst rökig), salt & peppar, 3 msk olivolja som du penslar på bröden.

Grillad slider med formbar färs i bakgrunden

7. Sliders

Grilla minihamburgare med formbar färs! Traditionellt grillas sliders med burgaren och brödet nedåt på en bädd av gul lök. Ångan från den grillade löken skapar en mustigare och djupare umamismak. Det går alldeles utmärkt att skippa den biten och bara fixa grillade burgare i ministorlek. Fördelen med att grilla sliders är att gästerna kan äta fler utan att bli mätta, vilket är perfekt om man vill variera och testa en ny hamburgerdressing på varje liten mumsig burgare. Eftersom dessa är grillade med formbar färs så kan alla i sällskapet smaka på åtminstone en slider, även de nyfikna köttätarna. 

Ingredienser: 500 g formbar färs, 2 klyftor vitlök, 2 tsk timjan, 2 tsk rosmarin, 1 tsk mörk soja, 2 msk rapsolja. Toppa med tomat, romansallad, picklad rödlök och hamburgardressing.

Grillad spett med tunnbröd på en tallrik med lingon vid sidan om

Bild från Anamma

8. Tunnbrödsrulle med veganska spett

En vegoversion av denna mumsiga svenska klassiker som du bara måste prova! Börja först med att blötlägga spetten och koka potatisen. Smaksätt anammas formbara färs med hackad persilja, dijonsenap, salt och peppar. Blanda ihop och trä på fyra avlånga rullar på spetten som grillas i ca tio minuter tills de fått färg. Mixa en fyllning till brödet med creme fraiche, dijonsenap, persilja, salt och peppar i en skål. Hacka salladslök och gurka i små bitar. Fyll sedan tunnbrödet med spetten, kokt potatis som du mosar i brödet, de hackade grönsakerna, lingon och röran. Mums!

Ingredienser: 400 g formbar färs från Anamma, 1 msk dijonsenap, 1 dl hackad persilja, salt och peppar efter smak. 600g potatis, 4 st tunnbröd, 2 dl creme fraiche, 1 msk dijonsenap, salt och peppar, 2 salladslökar, 2 dl hackad gurka, 2 dl rårörda lingon.

Grekisk grillad biff med formbar färs i en tallrik

Bild från Anamma

9. Grekisk biff, grillad potatis & örtsås

En mumsig medelhavsgrillning som blir ännu godare med läckert grillad potatis. Hacka gullök fint och förkoka potatisen i halvor. Stek löken så den blir mjuk och blanda in den innan du grillar anammas formbara färs. Lägg till salt, peppar och en halv kruka med färska örter, som basilika eller timjan. Spara resten till senare. Forma till biffar och grilla på medelhög värme tills de fått färg. Pensla den kokade potatisen (den ska vara fast men inte överkokt) med olivolja och lägg på grillgallret tills de fått snygga grillränder.

Tillbehör: Blanda ihop en röra med yoghurt, resten av krukan med färska örter, skal och saft från en citron, salta och peppra efter smak.
Ingredienser: 400g formbar färs, 350 g potatis, 1 kruka färska örter, 1 gul lök, 2 dl yoghurt, 1 citron, salt&peppar.

Indisk färsbiff på blå tallrik med blomkål granatäpplekärnor och en vit sås

Bild från Anamma

10. Indiska grillade färsbiffar
& grillad blomkål

Blanda den formbara färsen med kryddorna och forma till biffar. Skär blomkålen i mindre bitar och blanda med kryddorna i en skål. Grilla på en stekplatta på grillen tills det fått färg. Grilla biffarna samtidigt som blomkålen, tänk på att biffarna kan ta längre tid att få färg på då de innehåller mindre vätska än blomkål. När du tagit av allt från grillen, blanda blomkålen med bladspenat och granatäpplekärnor. Servera med myntasås.

Ingredienser: 400 g formbar färs, en halv riven gul lök, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 msk garam masala, 1 dl hackad koriander. Indisk blomkålssallad: Helt blomkålsshuvud, 1 msk olivolja, svart och peppar, 1 tsk korianderkrydda, 1 tsk torkad ingefära, 1 tsk spiskummin, 1 dl granatäpplekärnor, 70 g spenatblad.
Myntasås: 2 dl naturell youghurt, halv deciliter hackad mynta, halv deciliter hackad gurka, 1 msk sirap och salt och peppar.

SE MER GRILLINSPIRATION