Grilla miljövänligt – så grillar du mer klimatsmart

Tjej grillar hamburgare och grillspett på Bluegaz Z1 Gasolgrill med sällskap som sitter vid bord bredvid

Att grilla miljövänligt behöver inte vara varken svårt eller omständigt. Miljövänlig grillning handlar mer om att göra medvetna val och att försöka vara konsekvent med dessa val. Nedan har vi listat alla våra tips på saker du kan göra för att grilla klimatsmart.

  1. Välj en grill av hög kvalitet

    Investera i en riktigt bra grill av hög kvalitet. Att köpa ny grill var tredje, fjärde år p.g.a. dålig kvalitet gör betydligt mer skada än att köpa en grill som håller i många år. Genom att köpa en grill som håller under lång tid bidrar du till att minska de utsläpp som kommer från tillverkningen, packeteringen, frakten och återvinningen av grillar.

    Anta inte heller att din grill är helt förbrukad så fort något inte fungerar utan kolla först om grillen går att laga eller om det finns möjlighet att köpa till reservdelar. På Bluegaz hittar du reservdelar för de flesta av våra gasolgrillar.

    Gör även ditt bästa för att underhålla och sköta om din grill eftersom detta också förlänger dess livstid. Saker som att rengöra grillen regelbundet, använda ett grillöverdrag när grillen inte används är några exempel på saker som bibehåller grillens kvalitet.

  2. Använd miljövänliga antändningsmetoder

    Skippa engångsgrillen
    Aluminiumformen i engångsgrillen är oftast laddad med paraffin som tändmedel vilket är en direkt miljöbov. Investera istället i en riktig picknick-grill eller campinggrill av hög kvalitet och se till att använda miljövänliga antändningsmetoder.

    Undvik tändvätska
    Undvik att tända grillen med tändvätska. Tändvätska innehåller paraffin vilket är en fossil produkt som bildar växthusgasen koldioxid när den förbränns. Det är också ohälsosamt, giftigt och kan vara direkt brandfarligt. Läs mer här om varför du inte ska använda tändvätska.

    Använd skorstenständare
    Lyckligtvis finns det andra betydligt miljövänligare alternativ för att tända grillen än tändvätska. En skorstenständare (eller tändrör som det också kallas) kräver ingen tändvätska överhuvudtaget, utan kan användas tillsammans med miljömärkt tändpapper med stearin alternativt tändkuber. Dessa antändningsmedel är fria från både fossila bränslen och giftiga ämnen.

    Använd miljömärkt grillkol
    Läs alltid på förpackningen när du väljer grillkol och se till att den är märkt med Bra Miljöval. Miljömärkt grillkol har inga farliga kemiska tillsatser och kommer från kontrollerade skogsavverkningar. Tillverkningsprocessen är också baserad på förnybar energi istället för fossila bränslen. Titta även efter grillkol som är märkt med FSC (vilket står för Forest Stewardship Council), detta betyder att kolen kommer från skogsbruk som sköts ansvarsfullt. Välj också gärna grillkol som är SIS-märkt, detta indikerar att träet som kolet är tillverkat av inte är kemiskt behandlat. Det bästa är dock att välja grillkol som är märkt med Bra Miljöval då denna märkning utgår från fler krav på miljövänlighet.

    Höfats BBQ Fire Starter med glödande kol

  3. Välj livsmedel som är bättre ur miljösynpunkt

    Välj grillolja utan palmolja
    Om du ska pensla på din mat med grillolja använd helst en som är fri från miljöovänlig palmolja, till exempel en olja gjord på raps. Om inte detta är möjligt, titta efter en palmolja som är certifierad enligt RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil).

    Välj miljövänligare matalternativ
    Ta hänsyn till vilken mat du väljer att grilla. Produktionen av kött skapar utsläpp av växthusgaser. Fokusera därför på att äta mindre kött och testa vegetariska grillalternativ ibland. Försök även välja mat som är närodlat och/eller ekologisk.

    Stäng av grillen när du inte använder den
    Detta kan tyckas självklart men låt inte grillen stå varm i onödan utan var effektiv när du grillar. Försök också att ha locket på grillen så mycket som möjligt och justera grillens ventiler för att bibehålla värmen. På detta sätt grillas maten klart snabbare vilket gör att du använder mindre bränsle.

  4. Miljötänk efter grillningen

    Rengör grillen
    Att rengöra grillen är inte bara viktigt ur ett hälsoperspektiv men kan också bidra positivt till miljön. Om man låter fett och matpartiklar byggas upp i grillen kommer detta nämligen orsaka att din grill producerar mer rök. Var därför noga med rengöringen av grillen. Om du har en kolgrill bör du även se till att tömma den på askrester efter att kolen har svalnat. Du kan läsa våra tips här för hur du gör dig av med askan efter grillningen på ett säkert och miljövänligt sätt.

    Källsortertering
    Var noga med källsorteringen efter att du har grillat. Vi uppmuntrar så klart att du återanvänder så mycket som möjligt (t.ex. genom att undvika engångsartiklar), men i de fall där detta inte går se till att källsortera. Har du t.ex. använt en engångsgrill, släng den som metallskrot på återvinningscentralen. Har du använt grillkol, låt kolen svalna och släng sedan detta i restavfall. Har du en gasoltub som tagit slut så sorteras detta under farligt avfall. Engångsartiklar som bestick och tallrikar sorteras utefter deras respektive material och så vidare. OBS: Kontrollera alltid vad som gäller på just din specifika återvinningscentral.